Amposta és des d’ahir dilluns 15 d’octubre la primera ciutat de les Terres de l’Ebre que acull l’exposició impulsada pel Pla Integral del Poble Gitano sobre els 600 anys de la comunitat a Catalunya. La mostra, que es va inaugurar en un acte celebrat aquest dilluns a la tarda, es podrà veure fins al 31 d’octubre, a l’institut Montsià d’Amposta, situat al carrer Madrid número 35-49.

L’acte d’inauguració, que va aplegar mig centenar de persones a l’institut ampostí, va comptar amb la presència de l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs; el director general d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya, Bernat Valls; el responsable del Pla Integral del Poble Gitano i d’Innovació Social, Ramon Vilchez; i la mediadora per al poble gitano a Amposta, María Alegría. Tots quatre van destacar en la presentació de l’exposició el paper de la mostra a l’hora d’impulsar el coneixement de la història del poble gitano, així com les seves aportacions a la cultura catalana. L’exposició, que es troba en ruta per Catalunya des del passat mes de gener, ha passat ja per deu municipis diferents.

“Cada cop detectem un interès més gran de la comunitat per conèixer la història, la cultura i el llegat del poble gitano”, va destacar Bernat Valls, qui, juntament amb l’alcalde, Adam Tomàs, van subratllar la important comunitat gitana que viu a Amposta, que van destacar pel seu arrelament a la capital del Montsià. “Hem detectat una especial il·lusió pel fet que moltes persones estan descobrint aportacions culturals del poble gitano gràcies a l’exposició”, va celebrar Valls, qui va celebrar el diàleg entre cultures que està fent possible.

El fet que l’exposició s’hagi instal·lat ara en un institut va fer que tots els ponents destaquessin la importància de l’educació en el futur dels gitanos i gitanes. “La capacitat del poble gitano de transformar la seva realitat serà possible només en base a la formació”, va subratllar Ramon Vilchez, responsable del Pla Integral del Poble Gitano, mentre que Adam Tomàs va comprometre’s a seguir treballant des de l’Ajuntament en favor dels col·lectius “més vulnerables i amb més necessitats”.

L’acte d’inauguració va anar acompanyat de la projecció d’un curt documental amb l’experiència de persones gitanes que han optat per formar-se, ja sigui a través del curs d’accés a la universitat que s’ofereix a través del Pla Integral del Poble Gitano (i que enguany per primer cop també s’ofereix a Lleida i Terrassa, a més de Barcelona), estudis universitaris o altres iniciatives formatives.

Un context de reptes i amenaces

Durant l’acte d’inauguració, els ponents van fer referència també al context internacional i també nacional de repunt de l’antigitanisme i de discursos de caire racista i xenòfob. “Sembla mentida que en ple 2018 haguem d’estar parlant d’això”, va lamentar el director general d’Acció Cívica i Comunitària, que va recordar que “el poble gitano sol ser el primer en patir els efectes quan es produeix un repunt de la xenofòbia o de la repressió a la societat”.  “Els discursos que han vingut d’Itàlia i que ens estan aterrant a l’Estat espanyol i a Catalunya ens fan estar en alerta, i en aquest sentit iniciatives com aquesta exposició pot contribuir a que la gent tingui una sensibilitat diferent cap al poble gitano”, va subratllar Valls en declaracions a Gitanos.cat.

La Generalitat de Catalunya ha aprovat enguany la nova edició del Pla Integral del Poble Gitano per al període 2017 i 2020, en què es donarà continuïtat a diverses iniciatives ja incloses en les edicions anteriors i amb un aprofundiment en aspectes com l’ensenyament, la igualtat entre homes i dones i la inserció laboral.

inauguracio exposicio poble gitano amposta inauguracio exposicio poble gitano amposta