Maria Jerusalen Amador (Zona Franca, 25 anys), gitana i estudiant de doctorat de sociologia de la Universitat de Barcelona, ha estat guardonada amb el Primer Premi del Concurs de Joves Sociòlegs atorgat per l’Institut d’Estudis Catalans per la seva recerca “L’església evangèlica de Filadèlfia i la dona gitana. Dones gitanes i cristianes que superen la desigualtat de gènere”.

Es tracta de la 20a convocatòria del Concurs de Joves Sociòlegs, un premi orientat a promoure la recerca sociològica entre els joves investigadors i contribuir a l’estímul i el desenvolupament del treball de recerca en ciències socials a Catalunya. Jelen Amador és professora d’anglès al Grup d’Accés a la Universitat per a majors de 25 anys del Pla integral del poble gitano. És el primer cop en la història d’aquests premis que la guardonada és una jove, dona i gitana. Això posa de manifest com cada cop més les dones gitanes estan participant activament en espais de debat i presa de decisions al nostre país, però no només reivindicant les seves veus,  sinó també sent escoltades i incloses.