Parlem amb els germans Sentís, amb més de 20 anys d’experiència com a portadors

Una de les processons destacades de la Setmana Santa de Tarragona és la processó del Sant Enterrament de Divendres Sant, que s’exhibeix pels carrers de la Part Alta. Organitzada per la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang, la processó també compta amb la participació de la Reial Germandat de Jesús Natzarè, que hi participa amb tres misteris: El Cirineu o Primera Caiguda (1930), Jesús Natzarè o la Verònica (1907 i 1940) i Jesús és Despullat de les seves Vestidures (1961). El segon d’aquests passos, el Jesús Natzarè o la Verònica, ha comptat, tradicionalment, amb portadors gitanos. Avui coneixem com viuen aquesta cita els germans Ramon i Magí Sentís que, un cop l’any, deixen la seva rutina diària per fer un acte de fe.
Una qüestió de fe

Tots dos germans, el Ramon i el Magí, seguint la tradició familiar, regenten carnisseries a la Part Alta de Tarragona. I tots dos, en aquest cas, empesos per les seves creences, són portadors del Jesús Natzarè el Divendres Sant. El Ramon és portador des de l’any 1994 i el seu germà Magí va entrar-hi dos anys després. Mentre atenen a la clientela ens expliquen quin paper tenen com a portadors.

Ramon Sentís, a la carnisseria Casa Sentís

Durant la processó, tots dos són sota el pas, una feina, asseguren, que no tothom es veu capaç de fer. “Molta gent ve un dia a l’assaig i l’endemà ja no hi torna”, explica el Ramon. “No és una qüestió de corpulència, a vegades veus un home molt prim que aixeca el misteri tot sol. És una qüestió de fe”. El Magí confirma les paraules del seu germà: “Els gitanos catòlics portem el misteri seguint la nostra fe. Quan ets a dins sents una energia, una fe molt forta i ja pots sentir dolor o et poden fer mal els peus i les costelles, que tires endavant”. El Magí ens explica però, que, a vegades, alguns portadors ho són perquè han fet una promesa, per exemple, de salut.

Treball en equip

Els portadors del Jesús Natzarè realitzen entre 7 i 8 assajos al llarg de l’any, dirigits, especialment, als nous portadors. “Portar el misteri és una feina en equip, som una pinya, i si jo fallo, perjudico el del costat, que haurà de portar el meu pes”, explica el Ramon. Es calcula que els 10 portadors carreguen una mitjana de 40 kg cadascú durant la processó, però en alguns carrers poden arribar a carregar-ne fins a 100. “Un dels trams més difícils és el carrer de la Mare de Déu del Claustre, que fa corba i és molt estret, el misteri quasi no hi passa, tot i que també és complicada la Baixada de la Misericòrdia”, ens diu el Ramon. “El més important és que quan sona el timbal, tots comencem amb el peu esquerra i caminem amb el mateix pas. Si el misteri va cap a l’esquerre, els d’aquell costat han de fer força cap a la dreta, de manera que el misteri torni, com si caminés de veritat. L’objectiu és que quan ho vegis de lluny, sembli que les imatges caminin soles! Hem d’intentar fer això”.

Magí Sentís, a la carnisseria Carns Carme i Magí

Un recorregut d’entre 3 i 4 hores de foscor i silenci. Això és el que viuen els portadors del Jesús Natzarè durant la processó. El Magí ens recorda que si no tingués fe, no podria portar el misteri: “Els portadors de dins no podem sortir fins que no s’acaba la processó, tampoc et pots ficar dret, som 10 homes que estem molt junts els uns dels altres i suem molt”, diu rient el Magí. “En canvi, els de fora, els ganxos, tot i que també han de fer molta força, fan relleus, i els hi toca més l’aire”, explica.

Els portadors de la Reial Germandat de Jesús Natzarè han de tenir entre 18 i 50 anys per sortir a la processó. Tots dos germans asseguren que esperen ser portadors fins que el físic els ho permeti. El que els empeny a continuar és una passió que, asseguren, es transmet de generació en generació. 

Altres dates del calendari

Una altra de les cites més recents i destacades de la Setmana Santa tarragonina i en la que també hi participa el Ramon Sentís, és el viacrucis i la processó del Dimarts Sant, organitzades, des de l’any passat, per un grup de joves gitanos de la Part Alta. A més, enguany el Via Crucis ha estrenat bandera. Elaborada amb vellut negre i vorejada d’un serrell de seda, la bandera compta amb els colors que conformen la bandera gitana, el verd i el blau. Després del tradicional viacrucis dels Natzarens, el col·lectiu dels gitanos joves van aixecar el Sant Crist de l’Església parroquial de la Santíssima Trinitat, situada a la Plaça del Rei, per a celebrar el viacrucis per l’interior del temple. A continuació, va tenir lloc la processó pels carrers de la Part Alta.