La celebració del Dia Internacional del Poble Gitano és, des de l’any 1971, una important ocasió per al reconeixement dels gitanos, la nostra història, la nostra llengua i la nostra cultura. Aquesta data commemora el Congrés Mundial Gitano, celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971, i en el qual es van instituir la bandera i l’himne gitanos.

Fotografia de la FAGIC, 8 d’abril de 2014

Aquest dia té una part festiva coneguda com a ‘Cerimònia del Riu’, en la qual els gitanos de tot el món ens reunim en els marges dels rius per celebrar de forma conjunta l’ofrena de flors, on les dones llancen pètals de flors a l’aigua com a símbol de llibertat i de l’èxode viscut pel poble gitano fa més de mil anys. També hi té lloc l’ofrena d’espelmes, on els homes posen espelmes en els rius en memòria de les víctimes que van sofrir les conseqüències de l’odi i els atacs xenòfobs i racistes i en record dels nostres avantpassats, especialment, del mig milió de gitanos assassinats durant l’holocaust nazi.

Programa d’actes del 8 d’abril de 2016:

10:00 h. Acte al Parlament de Catalunya

Joan Clota, “El nen”, interpretarà “Vam entrar”. A l’acte hi intervindran la M.H. Sra. Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya, el Sr. Simón Montero, president de la FAGiC, un representant de la Fundació Privada Pere Closa, un representant de l’assoc. Veus Gitanes i un representant de la FAGiC. L’acte es clourà amb la interpretació de l’Himne gitano ‘Gelem, gelem’.

12:30 h. Cerimònia floral al Riu Besòs (C/ Olímpic, Sant Adrià de Besòs)

L’acte comptarà amb el parlament del Sr. Simón Montero, president de la FAGiC. A continuació, es farà l’encesa d’espelmes i el llançament de pètals al riu. Els actes clouran amb un menjar comunitari organitzat per la FAGIC.