El vicepresident de la Generalitat i la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, presideixen l’acte inaugural de l’efemèride

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, han presidit l’acte de commemoració dels 600 anys de l’arribada del poble gitano a Catalunya, que ha tingut lloc aquest dimecres al Palau de la Generalitat. Sota el lema “600 anys del Poble Gitano a Catalunya. Un poble dins un país”, l’acte ha comptat amb diversos representants del poble gitano de tot el territori català.

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras i la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa.

Pel que fa a la commemoració dels 600 anys, que es basa en el primer document que testimonia l’arribada dels gitanos a territori català, datat el 26 de novembre de 1415 a Perpinyà, el vicepresident ha destacat que “són 6 segles, gairebé tants com el Palau de la Generalitat, la institució més antiga d’Europa que és la casa de tot un poble, el català, dins el qual hi ha més pobles.” Alhora, Junqueras ha afirmat que “les identitats plurals ens fan més rics i la diversitat ens fa capaços d’adaptar-nos als reptes”.

Per la seva banda, la consellera Bassa ha destacat que “aquesta commemoració reafirma el compromís del Govern i en especial del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb les polítiques de reconeixement cultural del poble gitano i amb les actuacions que contribueixin a superar les desigualtats que encara avui pateix”.

Commemoració dels 600 anys de l’arribada del poble gitano a Catalunya al Palau de la Generalitat.

Durant l’acte, el Govern ha presentat el programa d’activitats dissenyat amb motiu d’aquesta commemoració, que es desenvoluparà al llarg d’aquest any. Entre les diferents accions que es duran a terme destaca l’elaboració d’unitats didàctiques sobre la temàtica o accions formatives de llengua romaní pels centres educatius. També s’inaugurarà la col·lecció especialitzada sobre la història i la cultura gitana a la Biblioteca Nord de Sabadell i es presentarà un audiovisual sobre referents positius gitanos i la seva contribució a la societat gitana i no gitana de Catalunya, entre d’altres.

També es duran a terme arreu del territori les xerrades: Joves gitanes i gitanos: passat, present i futur; Història del poble gitano reflectida a l’art universal: literatura, música, pintura…; Superació estereotips, i Dones i gitanes.

Interpretació musical de l'himne del poble gitano.

Interpretació musical de l’himne del poble gitano.

Així mateix, la celebració del 6è centenari serà present en la commemoració de diverses dates assenyalades com ara el Dia internacional del poble gitano (8 d’abril), el Dia de la resistència romaní (16 de maig), la Gran Batuda (30 de juliol), el Dia internacional de la dona gitana (8 d’octubre), el Dia internacional de la llengua romaní (5 de novembre) i l’arribada del poble gitano a Catalunya (26 de novembre).

El programa també inclou un concurs juvenil de càpsules de vídeo, tallers de rumba i flamenc, una jornada sobre flamenc i Camarón de la Isla (en el marc del festival de cante flamenco de la Mina) i un taller de gastronomia gitana.

A l’acte també hi ha participat l’investigador de la Universitat de Barcelona Fernando Macías, que centra la seva contribució en l’èxit social i educatiu de la comunitat gitana, i Francisca Maya, de la Fundació Secretariat Gitano, que lluita per la igualtat de gènere i la igualtat d’oportunitats per al poble gitano. La cerimònia s’ha tancat amb una emotiva interpretació musical de l’himne del poble gitano, ‘Gelem, gelem’, davant el públic dempeus.

Galeria d’imatges: