L’AGIPCAT està impulsant accions per a visualitzar i difondre la història i cultura gitana al territori

Anna Ferran en diarimésdigital :

«Construïm futur». Així defineix Paquitu Ferreres, la tasca que duu a terme l’Agrupació d’Entitats pel Desenvolupament del Poble Gitano dels Països Catalans – AGIPCAT, entitat que presideix des de 2014. L’AGIPCAT, que va ser creada el 2004, treballa per «defensar impulsar els drets i deure de la comunitat gitana» a la vegada que «promou la identitat de la cultura gitana com a part de la cultura catalana». A la pràctica, aquest propòsit es materialitza amb diversos projectes en els àmbits de la mediació, la cultura i la inserció laboral que s’estan duent a terme arreu de Catalunya.

El treball en xarxa és un dels pilars que articula tota la tasca que fa l’AGIPCAT, explica Ferreres. El seu objectiu és apropar la comunitat gitana a la societat catalana i per això defensen que cal construir ponts que els vinculin amb la ciutadania, però també amb les administracions públiques i les entitats privades. En aquest sentit, afegeix que «som una coordinadora d’entitats per a la comunitat gitana i una eina útil per a les administracions catalanes». I una bona mostra d’això són justament alguns dels projectes que l’agrupació està impulsant darrerament.Consell de mediació
«Volem introduir noves filosofies i maneres d’actuar en el treball social adreçat a la comunitat gitana», apunta el president de l’AGIPCAT. Per això, l’Agrupació ha fet una aposta per a comptar amb professionals en l’àmbit de l’educació i la mediació. Pel que fa als mediadors, Paquitu Ferreres comenta que «són persones referents al barri on viuen amb una experiència de treball comunitari», cosa que els hi dona la confiança necessària per a poder mediar en cas de conflicte.A la figura dels mediadors, cal sumar-hi el Consell de Mediació. Aquesta eina, totalment consolidada i que compta amb el reconeixement de les administracions, defensa la convivència, el diàleg i la cultura de la pau. Per això, treballa des de la prevenció «per evitar un futur problema». De gener a maig de 2019, el Consell de Mediació ha fet 22 intervencions en l’àmbit de l’habitatge, 47 en l’àmbit educatiu i 105 acompanyaments socials.Fomentar la inserció laboral
La inserció laboral és un altre dels grans eixos d’acció en els quals treballa actualment l’Agrupació. El seu president explica que realitzen cursos formatius i d’inserció laboral per a joves en risc. Enguany, però, han fet un pas més enllà i han signat diversos convenis de col·laboració amb empreses de serveis establertes a Catalunya per tal d’impulsar la contractació de persones d’ètnia gitana.Les empreses amb les quals han signat els convenis són Grup Òptima i Cleece, que es dediquen ambdues a la neteja i manteniment d’espais públics i privats, i Wakeful Service, una empresa de serveis auxiliars i control d’accés que ofereixen els seus serveis tant a administracions com a companyies privades.Cultura i gastronomia
L’altre vessant que està sent prolífic per l’AGIPCAT enguany és el cultural. Fa unes setmanes, sortia a la llum el llibre Gitanos i Gitanes Catalans. L’obra, elaborada per Cinta Bellmunt, periodista vinculada a l’IPHES, vol ser «una guia per a donar a conèixer la història de la comunitat gitana», assegura Ferreres. La publicació és una de les accions vinculades a la difusió de la memòria històrica d’aquest col·lectiu però no és l’únic que està impulsant l’Agrupació. Així doncs, s’està utilitzant tot el testimoniatge amb el qual es va elaborar el documental Gitanos Catalans per a crear posteriorment material didàctic que s’utilitzarà en xerrades a la comunitat, però també als instituts i a les escoles.

Ara bé, no hi ha millor forma per a impulsar el coneixement, respecte i les relacions entre la comunitat gitana i la societat que trencant estereotips. És per això que l’AGIPCAT ha decidit impulsar tota una sèrie de tastos de cuina gitana catalana arreu del territori. Els tastos seran una mostra del menjar dels gitanos al llarg de la seva història i anirà acompanyat d’una explicació que el contextualitzi, comenta Paquitu Ferreres. A més a més, en aquests tastos es donaran les receptes dels plats presentats perquè tothom qui vulgui pugui realitzar-los a casa seva. «La gastronomia gitana és una gran desconeguda i el tast servirà per trencar tòpics», remarca el president. I afegeix que aquesta activitat com la resta que estan duent a terme tenen un únic propòsit: «fomentar el civisme, la tolerància i la convivència entre cultures».