El llargmetratge documental Petitet, dirigit per Carles Bosch, dedicat a seguir la història d’un ex-músic gitano entestat en dur la rumba catalana a l’escenari del Gran Teatre del Liceu, ha estat una de les produccions guardonades durant la cerimònia del Premis Gaudí de l’Acadèmia de Cinema Catalana, que va tenir lloc diumenge 27 a la nit. En concret, el documental va rebre el premi a la Millor Pel·lícula Documental, un guardó que se suma als diferents reconeixements que el llargmetratge ha anat recollint en els darrers mesos.

Petitet segueix la història de Joan Ximénez Petitet, un gitano del Raval de Barcelona fill d’un dels palmers de Peret. Ell mateix havia treballat amb molts dels grans músics gitanos tocant els bongos, i, ja retirat, promet a la seva mare moribunda que retornarà la rumba catalana a l’escenari del Gran Teatre del Liceu de Barcelona. El documental segueix l’esforç de Petitet per aconseguir que un grup de músics gitanos puguin actuar conjuntament amb una gran orquestra simfònica, salvant obstacles com la incapacitat de molts dels participants per llegir una partitura o seguir la disciplina d’una orquestra.

A les dificultats per acomplir la seva missió, se suma també la vessant personal del protagonista, que pateix una malaltia poc comuna que li dificulta també assolir els seus objectius.

Petitet és una coproducció de Lastor Media, Turkana Films, Vilaüt Films i Televisió de Catalunya. El documental es va estrenar el juny de 2018 i ha participat tant al festival FIC-CAT com al DOCS de Barcelona, alçant-se amb premis en totes dues competicions.

cartell documental petitet