El passat divendres 18 de gener es va presentar a la Fundació Alícia el llibre Halar, cuina gitana a Catalunya, una iniciativa del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies en el marc del Pla Integral del Poble Gitano. La presentació del llibre va comptar amb la participació del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani.
La publicació recull un total de 34 receptes que expliquen la tradició culinària del poble gitano i que han estat relatades per dones i homes gitanos residents a les diferents províncies catalanes, i amb orígens molt diversos dins del territori peninsular.  El treball  ha consistit en una sèrie de trobades dels investigadors de la Fundació Alícia amb un total de 26 persones d’aquesta comunitat que han explicat les seves vivències i experiències personals i, també, les dels seus avantpassats d’aquí i procedents d’altres territoris com Andalusia, Màlaga, Múrcia o Portugal, entre d’altres, al voltant de la seva tradició culinària i gastronòmica.
Això ha permès fer una àmplia recopilació de coneixement al voltant de la cuina, el patrimoni gastronòmic i l’alimentació gitana: preferències i hàbits alimentaris, distribució d’àpats, i, és clar, plats específics i la seva elaboració. En una segona fase del projecte s’han seleccionat les receptes més significatives, de totes les explicades, per tal de posar-les a la pràctica i incloure-les al llibre.
El resultat final ha esdevingut un recopilatori del coneixement entorn de la cuina de la comunitat gitana a Catalunya en format de receptari que permet difondre el know how entre la mateixa comunitat i, així, ajudar a crear consciència de patrimoni gastronòmic propi i, també, donar una visibilitat social a aquest aspecte de la cultura gitana, fins ara força desconegut.
presentació llibre cuina gitana presentació llibre cuina gitana