El passat dimarts 11 de desembre es va presentar a Barcelona el projecte “Memòria d’un poble: la comunitat gitana a Catalunya”, un projecte impulsat per diverses entitats amb l’objectiu de recuperar la història dels gitanos del barri del Raval. La iniciativa està impulsada per les entitats Carabutsí, Inter-Acció, el CSIC i el Casal de Barri Folchi i Torres, i compta també amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’Obra Social de la Caixa i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Segons recull la televisió barcelonina BTV, que va ser present el passat dimarts a la presentació del projecte, la iniciativa va néixer d’una proposta inicial d’elaboració d’una ruta pels orígens de la rumba catalana. Un cop, però, es va iniciar la investigació, es va descobrir que el projecte s’havia d’ampliar per tal de donar cabuda a totes les històries que s’estaven descobrint. Així, la iniciativa es va convertir en un projecte per donar a conèixer com vivien els gitanos catalans al Raval a través del testimoni dels membres més veterans de la comunitat gitana.

Per tal de fer realitat aquesta idea, membres de les entitats Carabutsí i Inter-Acció  estan visitant diversos habitatges de famílies gitanes al Raval i enregistrant les històries que expliquen els seus habitants. La investigació se centra sobretot al carrer de la Cera, epicentre de la comunitat gitana al Raval. Les entrevistes les fan joves gitanos, de forma que així el projecte té també un caire de diàleg intergeneracional, així com de lluita contra els estereotips i creació de comunitat entre la població gitana.

Podeu llegir la crónica de la presentació, així com veure el reportatge emès per BTV, en aquest enllaç.

projecte memoria gitanos raval barcelona