Polèmica a Itàlia per la denúncia, per part d’una periodista de la televisió RAI, d’una agressió a una dona gitana al metro de Roma. La seva denúncia, que ha fet a través de les seves xarxes socials, ha generat una gran polèmica sobre el discurs antigitanista al país, i el seu ressó ha arribat fins i tot a diversos mitjans de comunicació italians, tal i com ha recollit la Televisió de Catalunya (TVC) al seu portal digital.

Els fets denunciats per la periodista, Giorgia Rombolà, van tenir lloc el passat 5 de desembre, quan va intentar aturar una agressió al metro de Roma a una dona gitana, a la qual acusaven d’haver robat la cartera a un passatger. La víctima de l’agressió estava acompanyada d’una nena que estava plorant i que havien empès al terra. Rombolà va intentar aturar l’agressió sense rebre cap ajuda de cap altre passatger i, a més, va denunciar que, un cop la víctima va ser retirada pels guàrdies de seguretat, va rebre diverses amenaces i insults per part d’altres passatgers que defensaven l’agressió que s’havia produït per motius racistes.

Rombolà va rebre encara més amenaces i vexacions en denunciar els fets a les xarxes socials, i la seva publicació a Facebook va rebre diversos insults de caire xenòfoc i antigitano. El seu gest, però, ha tornat a evidenciar l’escalada del discurs antigitano a zones d’Europa com Itàlia, on, recordem, el vice-president i ministre d’Interior, Matteo Salvini, ha fet en els darrers mesos diverses declaracions en un mateix to racista. Aquesta situació ha rebut resposta a nivell europeu amb diverses accions i manifestacions del col·lectiu gitano i denúncies davant de les autoritats europees.

 

metro roma italia