Diversos ponents, aplegats per la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGiC) van participar el passat dijous 15 de novembre a les XXVI Jornades de Cultura Gitana, que van tenir lloc a la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Durant tota la tarda, diversos experts i representants del poble gitano van reflexionar sobre el paper que pot tenir la legislació per lluitar contra l’antigitanisme, així com l’actitud dels gitanos davant de la violació dels seus drets i la reivindicació de noves lleis i òrgans per lluitar contra la discriminació.

La jornada va ser inaugurada per Josep Cañabate, coordinador de Comunicació i Promoció del deganat de la Facultat de Dret, juntament amb Ramon Víclhez, responsable del Pla Integral del Poble Gitano i d’Innovació Social, i el president de la FAGiC, Simón Montero. En el seu discurs inaugural, tal i com recull la crónica del Museu Virtual del Poble Gitano, Montero es va referir al ressorgiment de l’antigitanisme a Europa en els darrers mesos, i va fer una crida als gitanos i gitanes perquè denuncïin els casos de discriminació amb tots els instruments que ofereix el marc legal actual.

De fet, un dels problemes que es van detectar durant les diferents ponències va ser el fet que els gitanos denuncien poc sovint els casos de discriminació que pateixen. En aquest sentit, la responsable del Servei d’Assistència Jurídica de la FAGiC, Noemí Fernández, va lamentar que la “por i desconfiança” dels gitanos vers les institucions per la repressió històrica patida està darrere d’aquest fet.

La jornada va ser també una oportunitat per reflexionar sobre la tipificació dels delictes d’odi al Codi Penal, que, segons Fermín Morales, catedràtic de Dret Penal de la UAB, no ofereix la suficient protecció davant de casos de discriminació, ja que ha quedat desdibuixat el seu objectiu real de protecció de les minories. En aquest sentit, el tècnic de la plataforma Khetane, Iñaki Vázquez, va reivindicar la necessitat d’una llei contra l’antigitanisme que sí protegeixi el col·lectiu de forma efectiva. “Necessitem que es faci una llei integral per a la igualtat i que abordi tot allò que no constitueix ara delicte però que forma part de la discriminació”, va assegurar Vázquez en declaracions recollides pel Museu Virtual del Poble Gitano.

El Pla Integral del Poble Gitano, de fet, ja preveu l’elaboració d’aquesta legislació específica, i Ramon Vílchez va avançar la seva confiança que pugui tramitar-se durant l’any vinent. D’aquesta forma, Catalunya seria la primera comunitat autonòma en comptar amb una llei específica contra l’antigitanisme.

 

 

Fotografia: Museu Virtual del Poble Gitano