Satisfacció a l’Ajuntament d’Amposta i entre la comunitat gitana de la capital del Montsià davant l’experiència del nou servei de mediació per al poble gitano, que es va posar en marxa l’any passat a través d’un contracte programa del Pla Integral del Poble Gitano. Durant tots aquests mesos, el servei ha estat encapçalat per la mediadora María Alegria, que ha aconseguit uns grans resultats en l’àmbit de l’educació de la joventut, així com en aspectes d’inserció laboral i dinamització de les dones gitanes.

Els resultats escolars han estat, de fet, el balanç més evident de l’èxit d’aquest servei de mediació.  Així, el passat curs escolar es va aconseguir que sis nens gitanos acabessin l’ESO, i es troben actualment cursant cicles de formació professional de tipus administratiu o batxillerat. Actualment, la comunitat gitana compta amb 22 alumnes que estan estudiant actualment l’ESO.

“El poble gitano ja estava integrat socialment, però ens faltava començar a treballar pel bé del col·lectiu. Sobretot intentar que els joves estudiessin, ja que ens trobàvem que tots plegaven quan arribaven a l’ESO, i especialment les noies”, relata en declaracions a Gitanos.cat l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs. A banda d’aquests resultats acadèmics que l’alcalde qualifica com a “brutals”, també s’ha avançat en aspectes d’inserció laboral, amb un jove gitano en un pla d’ocupació, i un altre membre de la comunitat gitana integrat en el servei de transport adaptat per a la residència de la gent gran d’Amposta.

Durant la inauguració de l’exposició sobre els 600 anys del poble gitano aquest mes d’octubre a Amposta, tant l’alcalde com la mateixa mediadora van aprofitar per fer balanç d’algunes altres de les accions impulsades des del servei de mediació. Així, s’ha creat un taller per a mares d’estudiants d’ESO en forma de club de lectura, i un taller per a mares gitanes d’infants d’entre 0 i 3 anys. “És un servei totalment proactiu, no ens esperem a què ens arribin els problemes”, va destacar Tomàs.

La incorporació de la mediadora per al poble gitano ha suposat també un canvi amb com s’enfocava el treball amb el poble gitano. “Fins ara es treballava molt a partir de conflictes, i directament amb les persones referents del col·lectiu. Però ara treballem de forma proactiva per la millora de la situació del poble gitano”, va subratllar l’alcalde ampostí. Per Tomàs, un dels aspectes més importants són els nous referents que estan arribant al col·lectiu. “Si haguéssim començat fa vint anys, avui el col·lectiu estaria molt millor pel que fa al seu nivell d’estrat social”, va concloure l’alcalde.

servei mediacio poble gitano ajuntament amposta

Tomàs (a la dreta) i la mediadora María Alegria aquest octubre a Amposta.