En motiu de la inauguració el passat dilluns 15 d’octubre de l’exposició “600 anys del poble gitano a Catalunya” Gitanos.Cat vam mantenir una breu conversa amb Ramon Vilchez, responsable del Pla Integral del Poble Gitano, que ha estat l’impulsor d’aquesta mostra itinerant.

 

Amb quin objectiu es va crear l’exposició 600 anys del poble gitano a Catalunya?

L’exposició s’ha creat perquè arribi a tota la societat, més no gitana que gitana, perquè coneguin el poble gitano. Que la gent sàpiga que el poble gitano no és abstentisme, marginació… sinó que hi ha de tot. Que la societat majoritària pugui conèixer-la, i també aquells molts gitanos que no la coneixen puguin assolir-la i conservar-la.

 

Quant de temps porta de ruta per Catalunya?

Ara porta gairebé un any, i ja són deu municipis que s’han fet ressò d’aquesta exposició. Ara arribem per primer cop a Terres de l’Ebre.

 

Com s’està rebent?

Molt bé, està sent tot un èxit. Sobretot la quantitat de gent que passa pels dies en què està exposada. Aquí a Amposta fins i tot hem plantejat que cada setmana puguin passar les diverses escoles, instituts… Estem arribant a unes xifres molt elevades de persones que l’estan veient. És un punt de contacte molt important entre cultures.

 

Ara fa poc s’ha aprovat la nova edició del Pla Integral del Poble Gitano 2017-2020. Quines accions destacaría?

Tenim cent i escaig accions: educatives, culturals, laborals… I una d’elles és donar a conèixer la cultura gitana a la societat gitana.

 

Una de les accions ha estat el curs d’accés a la universitat, que enguany per primer cop s’ofereix fora de Barcelona.

Hem multiplicat davant de lèxit i hem decidit apropar-nos a la gent que estava interessada. Hem intentat descentralitzar, ara a Lleida i a Terrassa per primer cop per evitar desplaçaments als alumnes. I si hi ha més demanda, doncs plantejaríem més llocs. Per exemple, a Terres de l’Ebre si hi ha demanda.

 

Com han anat les inscripcions?

Molt bé, es van tancar fa dues setmanes i estan tots els cursos plens. Tenim 25 alumnes a cadascuna de les ubicacions, que és el màxim.

L’educació és una de les claus per la millora de la situació del poble gitano?

És la clau principal. A través de l’educació aconseguirem transformar el poble gitano; sense, no es podrà. La formació et dona possibilitat de millorar el teu entorn, a nivel personal, i també el teu context laboral.

entrevista ramon vilchez pla integral poble gitano

Vilchez, a l’esquerra, dilluns passat a Amposta