La ciutat de Lleida ha  fet realitat aquesta tardor una reivindació història de la comunitat gitana: el canvi de nom del carrer fins ara dedicat al Marquès de l’Ensenada, considerat el responsable de la coneguda com “Gran Redada”, l’intent d’extermini de la població gitana esponyola que va tenir lloc el 30 de juliol de 1740. La decisió es va celebrar el passat 24 de setembre en un acte en què el paer en cap, Fèlix Larrosa, va lliurar a la Plataforma 8 d’abril el decret d’alcaldia amb el canvi de nomb del carrer, que a partir d’ara passarà a dir-se de la Marinada. Aquest és el nom que han proposat els veïns de Llívia, zona on es troba el carrer, segons ha informat la mateixa Paeria de Lleida.

En el mateix acte, es va descobrir una placa als porxos de la Paeria en record de les víctimes gitanes de la gran Redada. El paer en cap de Lleida, Fèlix Larrosa, va assegurar que “Lleida és una ciutat plural de diàleg i de consens”, i que l’acció del 24 de setembre passat n’és un bon exemple. L’alcalde, així doncs, va detallar que l’homenatge complia un acord que, d’una banda, responia a un acte de Memòria Històrica, recordant “un personatge fosc de l’Estat que no mereixia tenir un nom de carrer”, en referència al Marquès de l’Ensenada. D’una altra banda, Larrosa va destacar que l’acte posava en valor la lluita per la igualtat que fan els col·lectius d’ètnia gitana a Lleida i a la resta del territori.

El paer en cap, de fet, va recordar la reunió que havia mantingut recentment amb els col·lectius gitanos en què es va parlar d’aspectes que s’han de seguir treballant, com són els àmbits de l’educació, l’accés a l’ocupació i l’habitatge, uns temes que són clau per amplair les oportunitats del col·lectiu gitano i per avançar com a societat.

En el mateix acte del passat 24 de setembre, el representant de la Plataforma 8 d’abril, Jeremías Jiménez, va afirmar que s’estava vivint un dia històric per als gitanos i va destacar que “Lleida és una ciutat pionera, com sempre, i promotora d’unió i igualtat”. Jiménez va defensar la necessitat que es lluiti per un futur millor per als joves i va detallar alguns aspectes en què creu que s’ha d’inicidir especialment, com evitar la segregació escolar i afavorir l’educació. Així, va reclamar que es construeixin projectes basats en la pau i la igualtat. Així mateix, va recordar diversos episodis de persecució patits en la història pel poble gitano i va subratllar la importància que la societat valori amb respecte i unió la seva diversitat cultural.

L’acte de descoberta de la placa als porxos de la Paeria va comptar amb la presència de representants dels grups municipals, així com membres de diferents entitats de col·lectius gitanos. També van assistir-hi el diputat de Junts per Catalunya al Parlament, Josep Maria Forné; la diputada de Podemos a las Cortes Generales de Aragón, Itxaso Cabrera, i el diputat de Ciutadans, David Bertran.

placa homenatge gitanos Lleida

Fotografia: Hermínia Sirvent – Paeria de Lleida