El proper dia 19 d’octubre, la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) acollirà la jornada de salut “Aprenent a cuidar”, organitzada conjuntament per la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) i l’Associació Gitana UNGA. Durant tot el matí es realitzaran diverses ponències per reflexionar sobre aspectes sobre els prejudicis sobre la comunitat gitana existents entre el personal mèdic, les necessitats i l’estat de salut dels gitanos, així com la presentació de projectes que intenten millorar l’estat de salut i el tracte que rep el poble gitano per part dels serveis sanitaris. La iniciativa compta amb el suport del Departament d’Infermeria de la UAB, així com de la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

La jornada començarà, després de la benvinguda institucional, amb una presentació a càrrec d’estudiants de primer curs del Grau d’Infermeria a la UAB, que parlaran sobre els prejudicis i els rumors que existeixen referents a la població gitana i la salut. Tot seguit, el doctor en Treball Social Javier Arzas (col·laborador de la xarxa Equi – Sastipen – Roma), reflexionarà sobre les competències interculturals necessàries entre els professionals sanitaris.

Les ponències previstes continuaran amb la presentació del doctor en Sociologia Daniel La Parra sobre la salut a la comunitat gitana, mentre que el president de l’associació UNGA, Román Jiménez, i la terapeuta ocupacional Maria Félix Rodríguez, reflexionaran sobre com vol la comunitat gitana ser tractada en l’àmbit de la salut. La jornada culminarà amb una taula rodona de presentació de projectes en què participaran representants de la FAGIC, de Cara Butsi i de Faga.

La jornada culminarà amb un torn de preguntes i debat amb els assistents i una petita actuació: Sam “Mosketón”, president de Cara Butsi, presentarà el conte de la Rumberta, la pingüina gitana.

La jornada de salut “Aprenent a cuidar”, que se celebrarà el 19 d’octubre a la Sala de Graus, arrencarà a les 9 h del matí i té prevista la seva finalització a les 14 h. Per assistir-hi, cal confirmar l’assistència al telèfon 933051071 o als correus electrònics info@fagic.org o e.fernandez@fagic.org.

cartell jornada salut gitanos uab