La celebració ahir dimarts 11 de setembre de la Diada de Catalunya va anar de la mà de la polèmica i de la indignació des de la lluita contra l’antigitanisme per la presència a Barcelona de representants del partit ultradretà La Lliga Nord. Aquesta formació està liderada per Matteo Salvini, l’actual ministre d’Interior d’Itàlia i vice-president del govern i que ha estat l’objectiu de diverses protestes de la comunitat gitana catalana per la seva voluntat de crear un cens de gitanos a Itàlia, així com altres declaracions de clar to xenòfob.

Els representants de la Lliga Nord van ser presents a la celebració de la Diada a la capital catalana acompanyant formacions també de l’esfera de l’ultradreta. En aquest cas, van ser convidats pel col·lectiu Som Catalans. La seva presència, però, va ser durament criticada per la majoria de l’esfera política catalana, incloses les formacions independentistes amb representació al Parlament de Catalunya. Entre d’altres, representants de la CUP i d’ERC han mostrat en els darrers dies el seu rebuig a la participació de la Lliga Nord als actes commemoratius i reivindicatius de la Diada.

A banda d’aquestes declaracions, tant el col·lectiu Som Catalans com la també formació d’extrema dreta Plataforma per Catalunya es van trobar amb un clar rebuig ciutadà en la seva participació als actes de l’11 de setembre. Així, durant la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova, la delegació de Som Catalans i els representants de la Lliga Nord van ser fortament escridassats. Posteriorment, durant la manifestació independentista de la tarda, diversos participants a la convocatòria van escridassar els representants de la ultradreta, que van haver de ser aïllats de la manifestació per un cordó policial.

Durant aquest estiu, el poble gitano ha realitzat diverses accions de protesta contra la política antigitana de Matteo Salvini i de la Lliga Nord, una iniciativa amb què ha comptat amb el suport unànime tant del Parlament de Catalunya com del Congrès dels Diputats.

Matteo Salvini és ministre d’Interior a Itàlia.