La Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) treballa actualment en la culminació del projecte El Camí del Poble Gitano: Una Història de Diversitat amb la preparació d’un documental sobre els mesos d’investigació desenvolupats a tota Europa. La producció està previst que s’estreni aquest mes de desembre, però cada setmana des de la federació es van compartint petits avançaments de totes les gravacions recopilades.

El projecte El Camí va arrencar el mes de novembre de 2017 amb l’objectiu de resseguir les migracions de la població gitana a través dels diferents països europeus. Amb diversos desplaçaments, entrevistes i recerca acadèmica, s’està intentant reconstruir l’arbre migratori del poble gitano a Europa, per tal d’oferir als gitanos actuals més informació sobre els seus avantpassats i tots els passos que ha donat la comunitat gitana al llarg de la història.

Aquesta iniciativa de la FAGIC ha comptat amb la col·laboració de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) a través del professor i investigador David Comas, antropòleg físic especialista en el genoma humà i que treballa en l’elaboració d’un estudi genètic que permeti reconstruir la història i demografia dels pobles actuals. En aquest sentit, Comas ha treballat en els darrers anys en l’estudi del poble gitano, la seva demografia, història i migracions. El projecte El Camí també té el suport de l’Obra Social de la Fundació La Caixa.

Al canal de Youtube de la Fagic podeu anar veient algun dels avançaments del documental que està previst que s’estreni a finals d’aquest any.