El conegut com l’Holocaust Oblidat, aquell que van patir centenars de milers de gitanos als camps de concentració nazi, va ser el protagonsita d’un acte d’homenatge organitzat per la Comissió Europea i que es va celebrar el passat dia 1 d’agost. La commemoració es va fer en la vigília del 2 d’agost, el dia que es recorda la mort de prop de 3.000 homes, dones i nens gitanos assassinats en una mateixa nit al camp de concentració nazi de Auschwitz – Birkenau. Davant d’aquests fets, el dia 2 d’agost és reconegut com el Dia de l’Holocaust Gitano, en record al mig milió de persones d’aquesta ètnia que es calcula que van perdre-hi la vida.

Durant l’acte de record de la Comissió Europea, el vicepresident primer de l’òrgan, Frans Timmermans, i la comissària de Justícia, Vera Jourova, van llegir una declaració conjunta en què van afirmar que recordar la “persecució històrica ens recorda la necessitat d’abordar els desafiaments que encara afronten avui i que massa sovint són passats per alt”, segons va recollir l’agència de notícies EFE.

En concret, enguany s’han commemorat 74 anys des del fatídic 2 d’agost de 1944, que és un dels episodis més impactants de l’holocaust gitano al camp d’Auschwitz, on es creu que van acabar morint 19.000 dels 23.000 gitanos que van ser-hi traslladats pels nazis. “Set dècades després, encara afronten l’odi, la violència, la discriminació i el racisme diàriament”, van subratllar els representants de la Comissió Europea en la seva declaració conjunta.

Així mateix, Timmermans i Jourova van subratllar el deure de la Unió Europea i dels diferents estats membres d’assegurar “polítiques més eficaces” per al record d’aquests genocidis i promoure “l’educació i la investigació” en aquest àmbit, així com els valors europeus d’igualtat i no discriminació.

El passat 2 d’agost, en un acte organitzat pel Consell Central de Sintis i Gitanos Alemanys, en col·laboració amb l’Associació dels Gitanos de Polònia, es van reunir 300 joves gitanos i no gitanos de 20 països europeus diferents al camp de concentració d’Auschwitz – Birkenau. Allà, van voler reivindicar la importància de la difusió del coneixement de l’Holocaust Gitano.

 camp concentracio auschwitz holocaust gitano