El passat dilluns 30 de juliol es va celebrar a Madrid, a la seu del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, la commemoració del Samudaripen, la jornada d’homenatge al més de mig milió de persones d’ètnia gitana que van ser assassinades durant l’Holocaust de la Segona Guerra Mundial. L’acte va estar presidit per la ministra de Sanitat, Carmen Montón, a més de la vicepresidenta segona del Consell Estatal del Poble Gitano, Beatriz Carrillo, la directora general de Serveis per a la Família i la Infànci, Maria Teresa Patiño, així com representants de diferents institucions i organitzacions gitanes.

A banda de recordar les víctimes de l’Holocaust, la commemoració també va servir per recordar els gitanos espanyols víctimes de la coneguda com a Gran Batuda, és a dir, aquells gitanos que van patir els efectes de la presó general  de gitanos ordenada per l’Ordre Reial del rei Ferran VI el 30 de juliol de 1749. Es calcula que entre 9.000 i 12.000 gitanos van perdre la vida com a conseqüència d’aquesta ordre reial que buscava l’extermini de la comunitat gitana a Espanya.

A la seva intervención durant l’acte celebrat dilluns, la ministra va destacar que “és un deure ineludible dels poders públics, no tan sols reconèixer els agravis patits pel poble gitano, sinó també perseverar en la lluita per erradicar actituds que, de forma explícita o latent, nodreixen la seva marginació”. Així, Montón va recordar als assistents que commemorar el Samudaripen no sols és important, sinó també necessari. “Ni l’oblit ni la indiferència davant de la injustícia o la discriminació social són opcions per aquest govern”, va sentenciar.

Així mateix, la ministra va destacar que els valors de la Unió Europea són incompatibles amb la discriminació estructural de les persones. En aquest sentit, l’estudi “Una preocupació persistent: el racisme contra la població romaní com a barrera per a la seva inclusió”, elaborat per l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea, posa de manifest que la discriminació patida situa el poble gitano europeu en condicions de subdesenvolupament. Tot i això, Montón va subratllar que “Espanya està per damunt de la majoria de les societats analitzades”, una situació, però, que no pot ser “motiu per l’autocomplaença, no en aquests temps de repunt d’actituts hostils i xenòfobes que amenacen la convivència que tant ha costat construir entre tots”. Finalment, la ministra va destacar que “en una societat oberta i democràtica tot té cabuda excepte aquells que fan del rencor, la intolerància i la violència la seva raó de ser”.

La commemoració del Samudaripen es va clausurar amb la interpretació de l’himne gitano Gelem, Gelem i una ofrena floral.

 

commemoració Samudaripen ministeri sanitat

Imatge: Ministeri de Sanitat