El passat 22 de juliol es va representar al Mercat de les Flors, dins del marc del Festival Grec de Barcelona, l’obra Akana, fruit d’un projecte socieducatiu entre joves gitanos al barri de la Mina de Sant Adrià del Besòs. La representació se centra en la història de la discriminació patida pel poble gitano, tant per fomentar el seu coneixement entre la societat catalana en general, com entre la mateixa població gitana.

El muntatge ha estat dirigit per la dramaturga i directora Marta Galán, que ha treballat amb un grup de noies d’entre 9 i 25 anys i majoritàriament del barri de la Mina. Tots ells han estat convidats a crear un muntatge que tot recordant la història i valors del poble gitano persegueix empoderar-los i, al mateix temps, lluitar contra els estigmes que la societat catalana té envers el poble gitano. Akana, que ha estat un projecte de l’entitat Veus Gitanes i del Centre Cultural  Gitano de la Mina , s’ha elaborat de forma participativa entre tots els joves gitanos que hi han pres part, per tal d’oferir-los eines artístiques per expressar les seves inquietuts i defensar la seva dignitat col·lectiva.

El projecte ha estat possible també amb el suport del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, i de l’Ajuntament i Diputació de Barcelona. Podeu descubrir més detalls sobre la creació del muntatge en aquest reportatge emès per TV3.
obra teatre Akana joves gitanos

Fotografia: Museu Virtual del Poble Gitano