Acord unànim de tots els grups representats al Parlament de Catalunya amb la lectura, avui dijous 5 de juliol, d’una declaració en contra de tot tipus de polítiques antigitanes que s’estan produint actualment en diversos països europeus. El posicionament de la cambra, que s’ha fet a instàncies d’un acord de tots els grups parlamentaris, s’ha pres en presència de diversos representants de la comunitat gitana, liderats pel president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC), Simón Montero, que han assistit a la sessió des de la zona de públic. La declaració ha estat llegida pel secretari segon de la Mesa del Parlament, David Pérez.

La declaració del Parlament parteix també de la polèmica arran de les declaracions del ministre d’Interior d’Itàlia, Matteo Salvini, que va anunciar la seva voluntat de crear un cens de persones gitanes al país, i va lamentar que aquells gitanos que tinguessin la nacionalitat italiana haguessin de romandre al país. A aquesta situació, que va provocar la mobilització del poble gitano en diverses concentracions arreu de l’Estat espanyol, el Parlament hi suma també altres políques de signe antigitano que en els darrers mesos s’estan produint a d’altres països europeus.

“El Parlament de Catalunya no pot mantenir el silenci institucional davant d’aquests atacs discriminatoris cap al poble gitano que alimenten i reforcen una imatge estereotipada i negativa de les gitanes i els gitanos, incitant la ciutadania al rebuig, menyspreu i odi”, afirma la declaració que ha rebut el suport de tots els grups parlamentaris. En aquest sentit, la cambra rebutja les declaracions antigitanes que s’han produït darrerament, dona el seu suport a les mobilitzacions que ha realitzat el poble gitano i anima la societat catalana a combatre “l’antigitanisme social” i a “sumar esforços” per la convivència i la igualtat a Europa.

La setmana passada el Congrés dels Diputats a Madrid també va aprovar una declaració de rebuig a les declaracions de Salvini, just després de les manifestacions convocades per diverses entitats de la comunitat gitana que es van produir a Madrid, Barcelona i altres ciutats espanyoles.

representants poble gitano al ple parlament catalunya

Imatge: Parlament de Catalunya