Nova campanya pública a favor de la igualtat d’oportunitats per a les dones gitanes, en aquest cas de la mà de la Fundació Secretariat Gitano. L’organització ha impulsat la iniciativa “Gitanes en estèreo”, que té com a base una cançó reivindicativa cantada per dues dones gitanes: Marina Carmona, que també n’és la compositora, i Soleá Morente. Amb aquesta melodia i la seva lletra, de reflexió sobre les demandes de les dones gitanes, des de la fundació estan treballant també per donar a conèixer els casos de diverses dones gitanes amb què es vol reivindicar la diversitat del col·lectiu i trencar els estereotips.

L’objectiu de la campanya, segons explica la Fundació Secretariat Gitano, és cridar l’atenció sobre la desigualtat i la discriminació que pateixen moltes dones gitanes, així com fer visible la necessitat de seguir treballant per la igualtat d’oportunitats i la defensa dels drets de les dones gitanes. En aquest sentit, dins de la pàgina web de la iniciativa s’estan publicant una sèrie de vídeos que expliquen el perfil de dones gitanes que trenquen els estereotips que generalment es vinculen amb elles. Així, es pot descobrir el cas de l’actriu Celia Montoya, la universitària Vicky Santiago, la ballarina Belén Heredia i l’estudiant Sara Jiménez, entre d’altres.

A la web de la campanya, a més, els usuaris donar el seu suport a la campanya fent una donació o fent-se socis de la fundació; com a contraprestació, es podran descarregar la cançó de la campanya. D’altra banda,  a canvi de registrar-se a la web, l’usuari pot obtenir una frase de la cançó que millor el representa.

Segons la Fundació Secretariat Gitano, la situació de la dona gitana és especialment preocupant ja que pateixen una pitjor situació de desigualtat i desavantatge social pel fet de ser dones en una societat patriarcal, per pertànyer a una minoria ètnica poc valorada socialment i en la qual, a més, els rols de gènere tradicionals limiten el desenvolupament personal de les dones gitanes i les seves possibilitats de promoció. L’organització reivindica la necessitat de seguir avançant per lluitar contra aquesta desigualtat a través del diàleg, la reflexió, l’esforç i la participació social de les dones gitanes, uns fets que també permetrien aportar nous significats a la identitat gitana i crear nous referents per a la comunitat.

campanya gitanes en estèreo