Nou episodi de declaracions i polítiques antigitanes en un govern europeu. En aquest cas, ha estat el nou govern italià el que ha despertat la polèmica després que ahir, el ministre d’Interior d’Itàlia, Matteo Salvini, anunciés que l’executiu reprendrà un pla per a l’elaboració d’un cens de la població gitana al país, segons va informar l’agència Europa Press i diversos mitjans de comunicació.

L’anunci es va acompanyar d’unes dures declaracions, en què Salvini va assegurar que l’objectiu de realitzar aquest cens és obtenir “una fotografia de la seva situació”, per tot seguit lamentar-se: “Desgraciadament, als gitanos italians te’ls has de quedar a Itàlia”, va afirmar en declaracions recollides per Europa Press.  L’elaboració del cens va de la mà d’un pla per treballar en l’expulsió dels presos estrangers que actualment es troben a presons italianes, i que sobretot afecta a persones de nacionalitat romanesa, albanesa i tunisiana.

Hores després d’aquestes dures declaracions, Matteo Salvini va matisar que el projecte d’elaboració del cens vol ser “un estudi de la situació dels campaments de gitanos”, i que en cap cas suposarà registres o identificacions massives dels gitanos. L’objectiu, segons el ministre d’Interior italià, és “protegir milers de nens als quals no se’ls permet assistir a l’escola amb regularitat perquè prefereixen introduir-los a la delinqüència”.

Les declaracions de Salvini van topar aquest dilluns amb dures crítiques del Partit Demòcrata, a l’oposició a Itàlia, que va considerar la seva proposta “escalofriant” i pròpia de “polítiques nazis”, segons declaracions del senador Edoardo Patriarca recollides també per Europa Press. El partit va alertar del risc que aquest tipus de polítiques acabin desembocant en una defensa de “la raça ària italiana”.

Matteo Salvini, que també és vice-president del nou govern italià, és el líder del partit de la Lliga Nord, que se sol vincular amb postures xenòfobes i d’ultradreta. La Lliga Nord forma part de la coalició de govern formada recentment amb el Moviment Cinc Estrelles que té com un dels seus acords base treballar per l’expulsió massiva dels immigrants il·legals. Salvini va protagonitzar recentment una altra polèmica a Europa després que el govern italià es negués a permetre el desembarcament del vaixell Aquarius, amb centenars de refugiats rescatats d’un naufragi a bord. Després de la negativa italiana, el vaixell va desembarcar el passat diumenge a València, després que el govern espanyol s’oferís a acollir-los.