Facebook i la Fundació Secretariat Gitano han unit forces per impulsar la campanya “Poder ser”, que vol posar l’accent en la doble discriminació que pateixen les dones gitanes. La iniciativa vol fer reflexionar la societat fent un símil amb l’activitat de molts joves a les xarxes socials, i ha inclòs la difusió d’un vídeo en què quatre dones gitanes veuen com els seus intents de publicar selfies a les xarxes socials es veuen bloquejats.  Amb aquesta curiosa acció, es vol fer reflexionar a la societat sobre les dificultats que es troben moltes dones gitanes per poder ser qui realment són i denunciar la invisibilitat i discriminació que pateixen.

La part central de la campanya recull els testimonis de quatre dones gitanes, que relaten la discriminació que han patit en la seva vida. Així, exposen casos en què van haver d’ocultar al seu entorn la seva pertinença a la comunitat gitana, i d’altres que han patit actes discriminatoris o han estat invisibilitzades per la seva condició de dona i gitana. “Fer visible la diversitat de les dones gitanes i treure a la llum aquests casos de rebuig social i els seus efectes forma part de la nostra tasca”, afirma Sara Giménez, responsable d’Igualtat de la Fundació Secretariat Gitano, en el comunicat difós per l’entitat.

La campanya, que s’està difonent a través de Facebook i Instagram, té el seu origen en el festival de publicitat C de C 2017, organitzat pel Club de Creatius i Facebook Espanya dins del Hack for Good, una competició creativa per desenvolupar accions de suport a causes que impactin en la societat i que contribueixin a un canvi d’actitud.  El concepte original pertany als estudiants de la Universitat Rey Juan Carlos I Natalia Gruñeiro, Guillermo Blanco y Ángela Serna, i posteriorment ha estat desenvolupat per Facebook dins de la seva política de suporta campanyes de contranarratives per a ONG.

“Estem fermament compromesos amb la lluita contra el discurs d’odi i, per això, la col·laboració és clau”, destaca en el mateix comunitat Natalia Basterrechea, directora d’Assumptes Públics de Facebook Espanya. En aquest sentit, Basterrechea destaca el poder d’aquesta campanya per “contrarrestar el discurs d’odi amb discursos positius que donin veu i visibilitat a les persones que la necessiten”.

#PoderSer, una campaña a favor de la igualdad

¿Has visto qué le sucede a esta joven cuando trata de hacerse un selfie? ¿Qué pasaría si tú tampoco pudieras? Este video es un símil de la situación que viven muchas mujeres gitanas que por el hecho de serlo tienen más barreras en su día a día a causa del rechazo y la discriminación. Puedes ver más vídeos y testimonios en nuestra página web. http://www.gitanos.org/actualidad/archivo/124539.html.es

Publicada por Fundación Secretariado Gitano en Miércoles, 23 de mayo de 2018