L’antigitanisme o romafòbia serà un dels temes que es tractaran demà dissabte 5 de maig al Fòrum contra l’Islamofòbia i tot tipus de racisme que se celebrarà a l’Espai Jove Fontana, al barri de Gràcia de Barcelona. Aquesta jornada de reflexió i debat està organitzada per diverses entitats i persones individuals adherides a Unitat contra el Feixime i el Racisme (UCFR), una plataforma de la qual també forma part la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC).

El racisme envers els gitanos serà present en un taller sobre romafòbia que estarà presentat pel mediador cívic comunitari de FAGIC, Aurelio Cortés Cerreruela, així com l’activista d’UCFR, Alfons Llopis, i la professora al barri de Sant Roc i activista Jeza Goudi. Durant el taller es treballarà en grups reduïts a partir de les causes de l’antigitanisme detectades en dinàmiques anteriors. Els participants podran debatre lliurement sobre quines estratègies o accions creuen que són necessàries per lluitar contra les causes de la romafòbia, i per convertir les situacions que ara són negatives en altres de tipus positiu.

La FAGIC també estarà present en l’acte d’inauguració del fòrum, que tindrà lloc a les 11 del matí, i en què Aurelio Cortés parlarà en nom de la federació. Al mateix acte també estaran presents representants d’UCFR, SOS Racismo Madrid, Crida Contra el Racisme, Salam Shalom Barcelona i el Grup Barnils.

El Fòrum Social contra la Islamofòbia i tot tipus de racisme arriba a la seva tercera edició amb un programa marcat també per l’impacte dels darrers atemptats terroristes a Catalunya. L’objectiu és formar els participants per enfortir la lluita des dels moviments socials i evitar que, amb l’excusa de polítiques antiterroristes, s’estigmatitzin persones de determinades races, ètnies o religions. Així, es vol fer una crida d’atenció sobre la retallada de drets civils que aquest tipus de polítiques impliquen, i el risc per la convivència que suposen.

Durant el fòrum hi ha previstos diversos tallers en què es tractaran temes com l’islamofòbia des d’una perspectiva de gènere o a través del paper dels mitjans de comunicació, l’antisemitisme o els refugiats. Durant la tarda, estan previstos tallers sobre els delictes d’odi i la llibertat d’expressió, el feixisme, el dret a un centre de culte i la negrefòbia, entre d’altres temes.

La jornada es tancarà amb una sessió final conjunta en què es plantejaran les tres conclusions principals de cadascun dels tallers desenvolupats, es mostraran audiovisuals sobre la lluita contra el feixisme i el racisme i s’anunciaran properes actuacions culturals.

Per a més informació i inscripcions, podeu dirigir-vos a la pàgina web oficial del Fòrum Social Contra l’Islamofòbia. 

cartell fòrum contra islamofòbia