Cambrils va celebrar per primer cop aquest dilluns 16 d’abril el Dia Internacional del Poble Gitano amb un multitudinari acte institucional a l’Ajuntament i el tradicional llençament de flors, que es va fer al parc del Pescador de la població. L’acte, que va estar impulsat per la Nova Associació Cultural Gitana de Cambrils, va servir també per homenatjar tota la comunitat gitana del municipi, així com alguns destacats representants del col·lectiu gitano a les comarques de Tarragona, que van rebre un reconeixement.

L’acte institucional en una sala de plens que va quedar petita va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, que va subratllar que Cambrils “és i serà poble d’acollida” i que el seu equip treballarà per “evitar qualsevol discriminació”. El regidor de Benestar Social, Josep Maria Vallès, es va referir també al dinamisme de la comunitat gitana cambrilenca, que es va fer palesa en la projecció d’un vídeo fet a partir de fotografies de Jordi Tremosa que, sota el títol Orgull Gitano, incloïa retrats de diversos gitanos residents a Cambrils.

El coordinador de l’Església Evangèlica de Catalunya, Jesús Gabarri, va ser l’encarregat de recordar la història de discriminació patida pels gitanos, recorrent els diversos episodis viscuts a Espanya des de l’època dels Reis Catòlics, i amb un record especial per als centenars de milers de gitanos que van perdre la vida durant l’Holocaust nazi. Gabarri va tancar el seu parlament recitant l’himne gitano Gelem, Gelem. 

La Nova Associació Cultural Gitana de Cambrils va aprofitar l’acte institucional per a fer una sèrie de reconeixements a persones destacades de la comunitat gitana. Així, van rebre un homenatge públic José Campos, Francesc Ferreres Paquito, Antonio Gabarri Tío Antonio, Ángel Jiménez, Ana Muñoz i Maria Santiago La Chacha Mari.

La celebració es va tancar al parc del Pescador amb la lectura d’un manifest i el llançament de pètals de flors a la font que es va poder realitzar malgrat el mal temps, i amb un àpat conjunt de tots els assistents a l’acte.