Desenes de gitanos de tot Catalunya van desafiar aquest diumenge 8 d’abril la pluja per sumar-se als actes de celebració del Dia Internacional del Poble Gitano organitzats per la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (Fagic). Malgrat que el mal temps va obligar a cancel·lar un dels actes més simbòlics (el llençament de flors al riu Besòs), moltes persones van participar a la resta d’actes de programats i que van tenir un clar to festiu, a la vegada que reivindicatiu.

Els actes de celebració van arrencar a les deu del matí a la seu de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, on enguany s’ha traslladat l’acte protocol·lari de celebració de la jornada. La tradicional visita al Parlament de Catalunya, de fet, es va avançar a divendres, quan el president del Parlament, Roger Torrent, va rebre els representants de la junta de la Fagic. Diumenge, el diputat de la junta de govern del Col·legi d’Advocats, Carlos Echavarri, va agrair a la Fagic que escollís la seva institució per celebrar un dia tan assenyalat.

Durant els parlaments, els assistents van poder escoltar els discursos de dos joves gitanos i estudiants universitaris. Per una banda, Pedro Heredia, jove gitano estudiant de Dret, va fer un repàs a la discriminació que els gitanos han patit històricament. Tot seguit, Ana Ruiz Fernández, també estudiant de dret i coordinadora del servei de mediació a la Fagic, va parlar en el seu discurs de la necessitat de fer més visible el poble gitano a la societat. Els discursos es van tancar amb la intervenció del president de la Fagic, Simón Montero.

Com és tradicional, l’himne gitano “Gelem, gelem”, interpretat per Pedro el Granaíno, va servir per tancar l’acte protocol·lari, en una actuació musical en què va estar acompanyat per una guitarra.

La commemoració de la jornada es va completar amb un dinar de germanor amb la presència de gitanos vinguts de tot Catalunya, i amb una festa que va omplir la Disco Safari Club amb l’actuació d’artistes com Sabor de Gràcia, El Meji y los Gemelos Cortes, entre d’altres.

Imatge: Fagic

Imatge: Fagic

Imatge: Fagic