Donar visibilitat als artistes d’ètnia gitana que hi ha hagut al llarg de la història i lluitar contra els estereotips són dos dels objectius principals dins del projecte RomArchive. Es tracta d’un arxiu digital que està desenvolupant-se des de l’any 2015 i que està previst que surti publicat durant la propera tardor. La iniciativa està liderada per Franziska Sauerbrey i Isabel Raabe i té seu a la ciutat de Berlín (Alemanya).

A RomArchive està previst que es pugui accedir a continguts relacionats amb tot tipus d’art fet per persones gitanes, acompanyats de textos d’experts i documents històrics. Cada secció d’aquest arxiu digital, de fet, compta amb un grup de comissaris que s’encarreguen de vetllar pels continguts de la seva secció. Tots els continguts seran accessible des de tot el món amb l’objectiu de donar més visibilitat a aquests artistes, sovint silenciats per la història, i servir com una contra-història dels gitanos que pugui acabar amb els estereotips.

El projecte vol diferenciar-se també d’altres iniciatives d’aquest tipus fent servir continguts de qualitat, eines modernes de narració i una contextualització atractiva. Els continguts estaran disponibles en llengua anglesa, alemany i romaní, tot i que pot ser que també s’incorporin altres traduccions al llarg del temps.

Les impulsores de RomArchive, que van decidir desenvolupar aquest projecte en adonar-se de les mancances en la investigació sobre art fet per gitanos que hi havia, sostenen que gran part del material que té difusió sobre artistes d’ètnia gitana fa referència als principals estereotips sobre aquesta comunitat. Amb aquest nou arxiu, un dels objectius és oferir una visió més heterogènia i fidel a la diversitat cultural que trobem dins del poble gitano a diferents parts del món.

RomArchive s’estructura en les següents seccions: dansa, cinema, literatura, música, teatre, arts visuals, flamenc, fotografia, el moviment pels drets dels gitanos, i una secció final sobre l’Holocaust. El musicòleg espanyol Gonzalo Montaño Peña forma part de l’equip de comissaris internacional que treballa en el projecte, a càrrec de la secció dedicada al flamenc.

Podeu descobrir més sobre aquest projecte a la pàgina web de RomArchive.

logotip de RomArchive