Aquest diumenge 8 d’abril celebrem el Dia Internacional del Poble Gitano, una data fixada en el calendari des dels anys setanta. Quins són, però, els motius pels quals es va decidir dedicar aquesta jornada a celebrar els valors de la comunitat gitana?

El 8 d’abril es commemora la data de celebració del primer Congrés Internacional Gitano, que es va celebrar a Londres el 8 d’abril de 1971. En aquesta primera trobada es van prendre tot un seguit de decisions molt importants referents als signes identitaris del poble gitano contemporani. Així, es va escollir quina seria la bandera del poble gitano, el seu himne i, per descomptat, la celebració del seu dia cada 8 d’abril.

En aquell congrés, es va escollir com a himne representatiu dels gitanos la cançó “Gelem, Gelem” de Jarko Jovanovic. Es tracta d’un tema que parla sobre un dels episodis més traumàtics de la història contemporània del poble gitano, la persecució que van patir durant la Segona Guerra Mundial i la mort d’un elevat nombre de gitanos a camps de concentració nazis.

Pel que fa a la bandera, es va definir com a pròpia aquella en què apareix una franja verda sota una franja blava, i amb una roda de carro al mig. En aquesta bandera, el color verd simbolitza el terra, el blau es refereix al cel, i la roda de carro vol recordar els segles de pelegrinatge patits pel poble gitano al llarg de la història.

El Dia Internacional del Poble Gitano se celebra arreu del món de múltiples formes, però amb la presència sempre d’un dels actes més especials i simbòlics: el llançament de flors al riu per part de les dones gitanes.

Us recordem que aquest diumenge la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (Fagic) ha programat tot un seguit d’actes commemoratius que podeu llegir en aquest enllaç. Us animem a participar-hi!

 

celebració del dia del poble gitano a Tarragona