Tarragona serà la primera seu d’una delegació territorial de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (Fagic). Així es va acordar en la reunió celebrada dilluns a la tarda entre representants de la junta directiva de la federació  i representants de diverses entitats gitanes de tota la demarcació, i a la qual també va assistir el regidor de l’Ajuntament de Tarragona, Francesc Roca.

La persona encarregada de liderar aquesta nova delegació serà l’actual vicepresident d’economia i habitatge de la Fagic, Francesc Ferreres Paquito, que també és president de diverses entitats i té una àmplia experiència en l’impuls de projectes a la comunitat gitana a TarragonaLa creació de la delegació de la Fagic serà una iniciativa pionera en la trajectòria de la federació, que fins ara tan sols compta amb les seves oficines centrals a la ciutat de Barcelona.

Ferreres va destacar durant la trobada que la creació de la delegació permetrà donar “més autonomia i força” als diferents projectes que es puguin impulsar a les comarques tarragonines. La delegació suposaria la presència de suport tècnic continuat a la seu que es creï a Tarragona, podent donar més eines per al desenvolupament de projectes, tant d’aquells que ja estan en aplicació a Barcelona com d’altres que es vulguin imposar a Tarragona. “També ha de servir perquè projectes nostres que tinguin èxit es puguin traslladar a la Fagic de Barcelona o a tota Catalunya”, va destacar Ferreres.

El president de la Fagic, Simón Montero, va subratllar que la decisió d’obrir la primera delegació territorial a Tarragona la Fagic l’ha pres motivada pel dinamisme de la comunitat gitana a la província. “Tarragona és on més moviment associatiu hi ha fora de Barcelona. Ens enfortirà tant com a marca com al territori”, va subratllar Montero, que va avançar que, si la iniciativa és exitosa a Tarragona, s’estendrà progressivament a les províncies de Girona i Lleida. “Això permetrà descongestionar Barcelona  i reforçar al mateix temps Tarragona”, va concloure Montero.

Entre d’altres, la creació en el futur d’aquesta delegació millorarà el suport que reben les diferents entitats del poble gitano existents, i permetrà fer “treball transversal en temes socials, de dones, o habitatge, entre d’altres”, segons va destacar Ferreres.

La reunió amb la junta directiva de la Fagic va comptar també amb la presència del regidor d’Ensenyament, Ocupació i Desenvolupament Econòmic de l’Ajuntament de Tarragona, Francesc Roca, que va exposar també la tasca que es fa des del consistori des dels àmbits de l’educació i dels plans d’ocupació, i l’esforç en aspectes com la lluita contra l’absentisme escolar. Tots els agents presents a la reunió, de fet, van coincidir en la importància de l’educació dels infants com un motor de canvi i de millora de la qualitat de vida del poble gitano.

Un dels projectes que s’espera poder impulsar en aquesta nova línia de col·laboració amb la Fagic seria el de mediació per a persones gitanes que es troben actualment a la presó. La federació ja té un servei de mediació en marxa a les presons de Barcelona, i ara cerca voluntaris per a poder implantar-lo també a Tarragona. El projecte inclou suport als empresonats i assessorament legal, però també suport a les famílies i, sobretot, a les dones i als infants. La filosofia de la Fagic és treballar des de la base fent projectes que s’adaptin a les necessitats de la comunitat gitana per tal que els seus membres tinguin les mateixes oportunitats que la resta de la societat.

reunió junta fagic a Tarragona reunió junta fagic a Tarragonareunió junta faig a Tarragona