L’Associació Gitana de Dones Drom Kotar Mestipen impulsa els propers dies 23 i 24 de març el II Congrés Internacional de Dones Gitanes a Barcelona. Sota el lema “Les Altres Dones”, la iniciativa vol repetir l’èxit de la primera edició, que es va celebrar el 2010, i obrir nous espais de reflexió i reivindicació sobre la situació de la dona gitana arreu del món.

El congrés, que se celebrarà al Caixa Fòrum Barcelona, compta també amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través del Pla Integral del Poble Gitano, l’Obra Social de la Fundació la Caixa, i de l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona.

El primer congrés, celebrat ara fa vuit anys, tenia com a objectiu donar veu a dones gitanes que habitualment no tenen espai en aquest tipus d’iniciatives, i es van tractar temes como el feminisme entre les dones gitanes, l’educació i l’accés al mercat laboral, uns temes que es tornaran a recollir en aquesta segona edició. El gener de 2017, de fet, representants d’entitats de diversos països van participar en el precongrés que es va celebrar també a Barcelona, per preparar l’organització de la cita d’enguany.

El II Congrés Internacional de Dones Gitanes té com un dels seus objectius principals promoure una imatge positiva del poble gitano, i especialment de les dones, donant visibilitat a situacions de discriminació i com aquestes es poden superar, així com accions que estan aconseguint resultats positius. També es planteja estudiar en profunditat les desigualtats de gènere entre el poble gitano i promoure la igualtat entre homes i dones, així com enfortir una xarxa de dones gitanes que promoguin accions per a superar situacions de desigualtat.

Amb l’evident voluntat de donar força a la veu de les dones gitanes, el congrés també vol trencar el silenci sobre situacions de violència de gènere i promoure una coexistència pacífica entre homes i dones gitanos, així com establir contactes entre les dones gitanes i altres xarxes o grups per tal d’incrementar la conscienciació sobre la situació del poble gitano, i de les dones en particular.

Si voleu participar al II Congrés de Dones Gitanes, podeu fer la vostra inscripció en aquest enllaç. L’organització ofereix també la possibilitat d’acollirse a beques destinades a dones amb pocs recursos econòmics.Congrés de Dones Gitanes a Barcelona