SOS Racisme encapçala la campanya Pareu de parar-me, amb què vol denunciar com el  perfil ètnic condiciona sovint les identificacions i control policials. A la iniciativa s’han sumat múltiples entitats, entre les quals es troba la Federació d’Associació Gitanes de Catalunya (Fagic).

Amb la campanya, a la qual us podeu sumar en aquest enllaç, es vol acabar amb una pràctica que SOS Racisme qualifica de “discriminatòria, racista, classista i il·legal”. L’informe sobre Espanya del Relator Especial de Nacions Unides va reconèixer el 2013 que demanar la documentació a persones simplement pel seu aspecte físic era una pràctica “generalitzada” entre els cossos de seguretat a tot l’Estat, mentre que les pròpies dades del Ministeri d’Interior reconeixen que el 74% de les persones identificades el 2014 no havien comès cap delicte.

La reivindicació de l’ONG i moltes altres entitats que li donen suport és aconseguir que les institucions reconeguin i condemnin l’existència d’identificacions motivades exclusivament pel perfil ètnic, i que prenguin mesures efectives per tal de prohibir que s’aturi i demani la documentació a persones simplement pel color de la seva pell, la seva ètnia o altres característiques culturals o religioses. Així mateix, el manifest de la campanya reivindica formació sobre racisme per als cossos policials,  la implementació de mesures de control, i, fins i tot, sancions a qui realitizi aquestes pràctiques. Al mateix temps, es demana difusió dels mecanismes de denúncia a l’abast de les persones víctimes de les identificacions de perfil ètnic.

A banda de la Fagic, altres entitats de la comunitat gitana s’han sumat a la campanya, com la Fundació Secretariado Gitano Catalunya o Kali Zor. SOS Racisme també ha recollit diversos testimonis de persones víctimes d’aquest tipus d’identificacions.

Campanya contra identificacions de perfil etnic