El Centre Europeu dels Drets dels Gitanos (European Roma Rights Centre, ERRC) ha obtingut aquest mes de gener el prestigiós premi Raoul Wallenberg, que concedeix el Consell d’Europa. El centre, que té la seva seu a Budapest (Hongria), ha rebut el reconeixement per la seva tasca en la lluita contra el racisme vers els gitanos a diferents països europeus, tal com va destacar en el moment de la seva entrega el secretari general del Consell d’Europa, Ðorđe Jovanović.

L’entrega del premi es va fer el passat 17 de gener a Estrasburg (França), que és la seu del Consell d’Europa. El seu secretari general va celebrar que el guardó hagi estat enguany per a una entitat que treballa per “trencar barreres per una de les minories més grans d’Europa, el poble gitano”. Així mateix, el jurat del guardó va destacar la tenacitat, energia i compromís amb l’ús de les eines legals per defensar els drets dels gitanos.

L’ERRC es va fundar el 1996 i treballa contra el racisme i els abusos dels drets humans contra el poble gitano amb una eina destacada:la denúncia davant dels tribunals dels presumptes casos de discriminació. Així, han fet arribar casos a tribunals com l’Europeu de Drets Humans, a més de queixes col·lectives al Comitè Europeu de Drets Socials. Entre les seves denúncies, s’hi troben casos de mala praxi policial, la derivació de nens gitanos a escoles especials, o deficiències en les llars de les famílies gitanes. El 2017, l’ERRC va batre el seu rècord de nous casos i intervencions davant dels tribunals europeus.

A banda de les eines legals, el centre també aposta per la investigació, el desenvolupament de polítiques i l’educació en drets humans. El seu objectiu és aconseguir que el poble gitano gaudeixi de la igualtat d’accés a una llar, a la justícia, l’educació, la salut i la resta de serveis públics. L’ERRC és, a més, un òrgan consultiu tant del Consell d’Europa com del Consell Econòmic i Social de l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

El premi Raoul Wallenberg el concedeix un jurat format per sis experts independents amb un treball destacat en el camp dels drets humans i el treball humanitari. El guardó va ser creat pel Consell d’Europa, el govern suec i el parlament hongarès per honorar la història de Wallenberg, un diplomàtic suec que, durant la Segona Guerra Mundial, va aconseguir salvar desenes de milers de jueus de l’Holocaust. Va acabar, però, sent arrestat a Budapest pels soviètics acusat d’espionatge. L’ERRC és el tercer guanyador del premi creat en el nom del diplomàtic Raoul Wallenberg.

Premi al centre europeu drets gitanos