Aquesta setmana a sortit a la venda el darrer disc de Peret.  Pere Pubill Calaf, Peret, emetia a principi de l’estiu del 2014, un comunicat en què revelava que se li havia diagnosticat un càncer però que, malgrat tot, “en breu hi hauria cançons noves”. “Havia anat al metge perquè no es trobava bé i li feien mal els ossos”, recorda, ara, el seu nét, i director de la seva banda els darrers sis anys, Daniel Salvat Pubill. “Quan va sortir-ne, ja sabia que feia mala espina, però em va agafar per banda i em va dir que havíem de posar-nos les piles i fer ràpidament un disc. Tenia molt assumit el que li passaria, però era una persona molt vital.”

Avi i net es van posar a treballar a casa del rei de la rumba en un disc que havia de ser totalment en català i que es va veure estroncat quan, a l’agost, Peret va morir, als 79 anys.

El disc, gravat pràcticament tot en català, veu ara finalment la llum. S’anomena Des del respecte / Desde el respeto (Satélite K), un títol que Peret ja tenia al cap, i conté cançons com ara L’emigrant, una obra coral amb text de Jacint Verdaguer i música d’Amadeu Vives, amb què el rumbero de Mataró va emocionar desenes de milers de persones en el Concert per la Llibertat del juny del 2013 al Camp Nou. “Arran d’aquell concert, va començar a rebre respostes negatives de la resta de l’Estat, on el titllaven de superindependentista”, revela el seu net. “El meu avi sempre s’havia sentit un ciutadà del món, però defensava a morir el dret a decidir. Estava molt indignat amb el sistema polític i ara, sens dubte, encara ho estaria més.”

Mostra d’això és l’enregistrament que Peret va fer de Volem pa amb oli, un tema que ja havia gravat. “No únicament de la paraula dels polítics viurà l’home, sinó del nostre pa de cada dia”, recita Peret en l’inici de la cançó.

El disc, finalment, es completa amb una emocionada versió d’El cant dels ocells així com amb adaptacions d’Al vent (Raimon), Paraules d’amor i Mort de gana (La Trinca).