El maig del 1944 els Nazis pretenien exterminar tots els gitanos. El 15 de maig, el director del Camp gitano Georg Bonigut va ordenar als reclusos estar a les seves barraques. L’endemà, uns cinquanta a seixanta homes de les SS van envoltar el camp. Van intentar forçar els presoners sortir de les barraques, però van fallar. El 16 de maig de 1944, els homes, dones i nens del camp Gitano d’Auschwitz – Bikernau alertats per la xarxa de resistència interna, es van organitzar per lluitar contra els soldats de les SS que van venir aquella mateixa nit per portar-los a les cambres de gas . Davant la por de tenir baixes, els Nazis es van retirar davant la rebel•lió d’homes, dones i nens gitanos. Hi havia un nombre elevat de veterans Wehrmacht entre els presoners. Els Nazis també tenien por que la idea d’un motí es pogués estendre per tot arreu del camp.

El 23 de maig, més de 1500 gitanos van ser traslladats de Bikernau a Auschwitz, i posteriorment van ser traslladats a Buvhenwald. L’endemà, 82 gitanos van ser enviats al camp de Flossenburg i 144 dones gitanes a Ravensbruck. Una mica menys de 3000 gitanos van romandre en el camp Gitano. L’exterminació dels gitanos va ocórrer la nit del 2 al 3 d’agost de 1944. Tot i la resistència dels gitanos, 2.897 homes, dones i nens van ser carregats en les camionetes i portats a la cambra de gas i exterminats.

Amb motiu del Dia Internacional de la Resistència Gitana la FAGiC va llençar la campanya #yoresisto #romaniresistance