Que els gitanos tenim un gran passat ple d’obstacles superats no té discussió. Com tampoc que la nostra història està repleta d’herois. Avui, amb aquest article, volem rememorar alguns d’ells a manera de petit homenatge.

Helios Gómez (1905-1956)
Aquest il•lustrador amb ànima anarquista i comunista a les diferents etapes de la seva vida, és ni més ni menys que l’autor de la ‘Capilla gitana’ de La Modelo, encara sota una capa de cal sobre un mur d’una habitació tancada.

Empresonat en diverses ocasions, un cura el va convidar a dibuixar a una de les parets de la cel•la un fresc de la Verge de la Mercè. I ho va fer, però amb una verge i un nen Jesús amb faccions gitanes, acompanyats d’uns angelets negres de Machín. Més endavant esdevindrien tot un al•legat contra el règim.

Actualment, Gabriel, el seu fill, treballa a l’associació cultural que té el nom del seu pare, per restituir la memòria de l’il•lustrador, poeta i cartellista, i de tots aquells que també van lluitar per la llibertat.

Mariano Rodríguez Vázquez, ‘Marianet’
Secretari Regional de Catalunya de la CNT entre novembre de 1936 i juny de 1939, Mariano Rodríguez Vázquez, ‘Marianet’, és considerat un heroi gitano. Rebel i anarquista, va tenir un paper clau en el moviment anarcosindicalista durant els anys de la guerra civil.

Va viure entre Madrid i València, on va col•laborar amb el govern assumit per la CNT-FAI. El 1937 fou durament censurat per recolzar el govern de Juan Negrín, i responsable del trasllat, el 1939, dels comitès anarquistes a Figueres. Exiliat a la Xampanya com a cap del Consell General del Moviment Llibertari Espanyol, va intentar organitzar de nou el Comitè Nacional de la CNT. Gràcies al fet que va signar el trasllat dels arxius de la CNT a l’International Institute of Social History d’Amsterdam, s’han pogut conservar fins avui dia.

El primer beat gitano
Conegut com ‘El Pelé’, el seu nom autèntic era Ceferino Giménez Malla. Afusellat a la localitat de Barbastro (Osca) un 8 d’agost de 1936 per ser fidel als símbols sagrats dels gitanos, va ésser beatificat el 4 de maig de 1997, esdevenint el primer beat catòlic gitano.

Segons el biògraf de Ceferino, Eduardo Gil de Muro, aquest home tractant de cavalls a la ciutat de Barbastro, va ser arrestat el 19 d’agost i portat a la presó ubicada temporalment al convent dels Caputxins, tot i que se’l va deixar entrar i sortir d’aquesta. Cap el dia 25, va tenir un altercat al carrer: un sacerdot estava sent sacsejat per uns milicians. En defensar-lo, els milicians van robar-li una navalla per sagnar cavalleries, i un rosari, el qual es va negar a entregar als milicians. Segons Gil de Muro, “per a ell no era només un objecte, sinó un símbol”.

Pocs dies després, el seu nom sortia a la llista dels propers afusellats. Es comenta que va morir cridant “Visca Crist Rei!”. En morir defensant la seva fe, se’l considera un màrtir amb la qual cosa no cal atribuir-li cap miracle per ser beatificat.

Aquest són alguns dels herois i heroïnes gitanos. N’hi ha molts més. La nostra història n’està repleta.