La darrera iniciativa gastronòmica amb sabor gitano té nom de dona. Una selecció de cuiners gitanos, com en Samuel Muñoz  i José Ramón Cortés, sota la supervisió del chef Ricard Marí, han treballat per recrear diversos plats del receptari gitano juntament amb la Fundación Alicia.

 

Es tracta d’una iniciativa posada en marxa pel Pla Integral del Poble Gitano de Cataluña amb motiu de la celebració dels 600 anys de l’arribada del poble gitano a Catalunya, i presentada  el passat 8 de març,realitzada amb l’objectiu de donar a conèixer el patrimoni gastronòmic del poble gitano, potenic¡ant la seva visibilitat, i destacant la seva contribució social.

Una nova manera de difondre la cultura gitana mitjançant les receptes i sabors de la nostra gastronomia, basada, principalment en plats de cullera com “el potaje de Nochebuena”, “las gachas”, el reconegut “Arroz con habichuelas e hinojos”, l’escudella amb col o el pà de “noche Bueno”.

 

Un receptari per llepar-se els dits!

El viatge realitzat pels gitanos d’orient a occident durant més de 1000 anys és la base d’aquest receptari, replet de saboroses propostes confeccionades amb ingredients senzills i d’origen humil, que es diferencien substancialment d’altres tipus de cuina per l’ús de espècies aromàtiques, per la varietat i intensitat dels seus colors, i per l’ús de carns d’au com la gallina i de porc.

A la jornada es van presentar alguns dels plats més representatius de la gastronomia gitana, en un receptari amb 30 dels plats més representatius, acompanyats d’una breu explicació sobre el seu origen.

 

Uns convidats molt especials

A la presentació d’aquestes receptes gitanes, van acudir personalitats de la talla de , Francesc Iglesies i Riumalló, Secretari d’Afers Socials i Famílies, Bernat Valls i Fuster, Director general d’Acció Cívica i Comunitària, Ramón Vilchez, responsable del Programa del Poble Gitano i de la Innovació Social, Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, entre altres.

 

Foto: La Vanguardia

 

 

FONT: http://www.museuvirtualgitano.cat/es/2017/03/26/cuiners-gitanos-i-la-fundacio-alicia-recreen-el-receptari-tradicional-gitano