Demà divendres 15 de setembre a les 20h. a l’Espai Turisme (Carrer Major, 37) s’inaugurarà l’exposició “SOM GITANOS” de l’artista tarragoní Josep Maria San Saturnino Benito, “Sansa”.

L’exposició fotogràfica és un recorregut gràfic per la viscuda relació entre els nostres Gegants Moros i Gegantons Negritos i els gitanos tarragonins. Sansa, fotògraf i periodista, després de seguir incansablement gegants, gegantons i portants durant tres anys, ha aconseguit aquest magnífic treball on la vessant més humana i ancestral pren un protagonisme que us sorprendrà.

Perquè us feu una idea dels origens d’aquests gegants us deixem uns paràgrafs escrits per Sansa, si voleu veure’n les imatges i llegir-ne la resta podeu visitar l’exposició que estarà oberta al públic fins el 15 d’octubre.

-Em dic Valatxo i sóc gitano. Visc en el cos del gegant Moro des que, l’any 1851, el patriarca de la família Ximenis, un gitano fornit de pell bruna, s’hi va encabir a l’interior, es va carregar la figura inerta de prop de cent quilos, va caminar unes passes i, sense vaci·lar, va començar tot seguit a girar sobre si mateix. L’escultor, Bernat Verderol, el va aturar amb prou feines; mentre l’anava frenant amb les seves pròpies mans, cridava exultant una vegada i una altra: “Déu meu, ho hem aconseguit! És un miracle, ho hem aconseguit! Jo li he donat forma, l’he creat, sí, però tu, Ximenis, tu li has conferit ànima, tu li has atorgat el do de la vida.”

En aquella època estava cridat a ser el rei del seguici, el monarca de la ciutat. Però, francament, estava d’allò més ensopit, sense il·lusions, desganat… La soledat em fustigava sense pietat. La meva vida no tenia sentit, què voleu que us digui? Tanmateix, el meu creador, una persona sensible i observadora, malgrat que aquells dies estava absent embadalit per un estrany llibre de poemes persa, se’n va adonar. I en no gaire més d’una setmana, les seves mans parien la bella Maria, la reina i geganta Mora que va esdevenir la meva esposa, just després que un sagal dels Ximenis, fent provatures, l’acompanyés passejant carrer Major avall.-