El passat maig va tenir lloc a Kiev, Ucraïna, el famós festival d’Eurovisió 2017.

La sorpresa, per part del país Hongarès, va ser la representació de Pápai Joci, líder d’una orquestra de gitanos hongaresos, amb el tema ‘Origo’, cantat en hongarès, i replet d’elements ètnics de la cultura gitana.

La història de Joci Pápai (Tata, 1981) ha estat vinculada sempre al món de la música. Guitarrista des dels quatre anys, fill del líder d’una orquestra gitana, va somniar amb el bàsket professional, tot i que finalment ha arribat a aconseguir l’èxit professionals dins la música, i representar el seu país a Eurovisió.

Però arribar fins aquí no ha estat fàcil. De família gitana humil, Joci Pápai va haver de lluitar sense descans d’espectacle en espectacle per ser reconegut com a músic, cap allà el 2005: “Vaig haver de treballar molt dur per escriure la mateixa cançó que havia somniat. La vaig composar amb la meva guitarra i vaig escriure la lletra el mateix dia. Alguna cosa estava succeint dins meu i no podia esperar. Vam fer servir les meves idees també als arranjaments.”

El seu pop modern fusionat amb música gitana, en combinació amb altres músiques ètniques i electrònica d’avantguarda, amb el tema “1944” de Jamala.

Per a l’autor, el tema ‘Oraci’ és una gran fita de la seva vida que va escriure per reflectir el dolor, els cops, les ofenses, i també les bones companyies i l’amor per la música, coses bones de la seva vida. Amb un gran missatge d’esperança per al poble gitano, el seu tema reflecteix el seu esperit de lluita: “Mai ens rendirem i hem de lluitar pels nostres somnis i desitjos. Sóc l’exemple viu pel qual hem de lluitar pels nostres somnis i desitjos. Sóc l’exemple viu pel qual mai ens hem de rendir: el meu somni s’ha fet realitat”.

Com a anècdota, el propi Joci Pápai, destaca la procedència gitana de tots els components de la seva banda, excepte del violinista, cosa que demostra que és possible conviure i treballar tots plegats.
‘Origo’ de Pápai Joci, cançó d’Hongria a Eurovisió 2017