El somni de la Loli Santiago ha estat sempre aconseguir ser una eina útil pel seu poble. Després d’anys lluitant-hi, ara aquesta gitana cambrilenca de 41 anys pot dir, amb la boca ben oberta, que ho ha aconseguit. Des de fa 4 anys la Loli és la Coordinadora del Graduat en Educació Secundària Obligatòria per a majors de 18 anys (GESO) a l’Escola Mediterrani de Campclar, a Tarragona. Centre on també fa tasques de voluntària amb els més menuts en el marc del projecte Comunitats d’Aprenentatge. Paral·lelament, la Loli està realitzant el Grau de Treball Social a través del Pla Integral del Poble Gitano de la Generalitat de Catalunya.

Com és el barri de Campclar?

Campclar és un barri acollidor i familiar, gairebé sembla un petit poble on tothom es coneix, especialment a la zona que envolta el centre. Malauradament el barri té una mancança socioeconòmica important.

I l’escola?

L’Escola Mediterrani de Camplar és, per davant de tot, un centre amb una mentalitat molt oberta. La major part dels alumnes que hi estudien són nens i nenes gitanos. També comptem amb una minoria d’alumnes de procedència marroquina. La principal preocupació per a mi és que aquests nens tinguin referents amb estudis superiors en els quals emmirallar-se. En aquest sentit crec que els puc ajudar, ja que al ser gitana, se senten identificats amb mi. Sovint, quan els ajudo a fer els deures, alguns d’ells m’expliquen com se senten en el seu dia a dia i què els preocupa. Intento ajudar-los i influir-hi positivament.

 

Com està sent la teva experiència personal al centre?

Sobretot, enriquidora. Descobrir aquesta escola i poder formar-hi part  ha estat un abans i un després a la meva vida. La relació que tinc, tant amb els nens com amb les persones que treballen al centre, i especialment, amb la seva directora, ha estat molt positiva a la meva vida.

És un somni complert?

Sincerament, sí, és un somni poder-me dedicar a això. Era una cosa que sempre havia tingut a la meva ment i que veia impossible arribar-la a fer. Ara m’agradaria ser una eina, tant pels nens com pels professors, que tots puguin veure en mi un referent, i deixar clar que ser gitano no és un impediment de res.

Quan decideixes que vols dedicar-te a l’educació?

Fa uns anys em vaig adonar que a casa no em sentia útil, però la pressió social em tirava enrere a l’hora de fer res. Un dia una persona que em va veure en aquesta situació d’angoixa em va preguntar: Loli, però tu què vols fer? I li vaig respondre que volia treballar per la comunitat gitana. Poc a poc vaig anar concretant això, i vaig acabar fent el cicle d’Integració Social.

Què és el que més t’agrada de la teva feina?

La veritat és que m’agrada tot el que faig, però el que més m’omple és veure que els nens i les nenes es poden sentir identificats amb mi. Sento que aporto el meu granet de sorra, i això m’encanta.

Quin paper ha jugat el Pla Integral del Poble Gitano en la teva promoció?

Vaig conèixer el Pla Integral l’any 2011. Va ser llavors quan li vaig trobar sentit a estudiar, quan vaig trobar el suport que necessitava, l’empoderament per continuar amb més ganes, amb il·lusió i veure clar l’objectiu dels estudis i sobretot, la importància que tenia que jo, com a dona gitana, tot i ser gran, estudiés. Fins llavors, sovint m’havia trobat amb persones, fins i tot als centres educatius, que em deien que als gitanos no els interessava estudiar, i això m’indignava i també em desmotivava. Quan el Pla Integral entra a la meva vida començo a tenir suport per a seguir lluitant, ja que em van donar les eines necessàries per a sentir-me recolzada. Des del Pla m’ajuden i em motiven per a seguir estudiant.

Per què és important la formació?

La formació és l’eina més important per a aconseguir tenir una vida en igualtat de condicions respecte a la societat majoritària. Només la formació ens donarà la clau per la porta del món. El coneixement és el que ens permetrà avançar i evolucionar, a més d’aconseguir un treball digne.

Quin és el teu somni?

D’una banda, desitjo que desapareguin els prejudicis i els estereotips cap a la comunitat gitana. De l’altra, m’agradaria que des d’aquesta escola sortís una promoció important de graduats en secundària i que la major part d’aquests arribin a cursar estudis superiors. En aquest sentit creiem que serà un pas important el fet que l’any vinent aquesta escola oferirà als alumnes cursar la ESO sense que s’hagin de traslladar de centre.