La Comissió de Sanitat i Afers Socials del Congrés ha aprovat, per unanimitat, una proposició de llei del PSOE per la qual s’insta el Govern a declarar oficialment el 8 d’abril com el Dia del Poble Gitano, així com el reconeixement de la nostra bandera i el Gelem Gelem com a himne. “La finalitat és que aquests símbols puguin ser utilitzats protocol·làriament en les commemoracions, actes i esdeveniments institucionals relatius al Poble Gitano”, ha explicat la portaveu socialista en aquesta matèria, Miriam Alconchel. Durant la seva exposició, la diputada de Jerez ha enumerat les nombroses persecucions i discriminacions viscudes pel nostre poble al llarg de la història “de més de cinc segles a Espanya”, temps, ha apuntat, en que els gitanos han demostrat “la seva tenaç capacitat de supervivència i la seva fal·lera agosarada per preservar la seva cultura i les seves senyals d’identitat”.

Alconchel ha assenyalat que és un “gran dia” per al suport de la Cambra Baixaa aquesta proposta que, espera, serveixi per a fer balanç i comprovar si aquesta societat segueix contaminada de cert racisme i la ignorància que encara hi ha sobre la història i cultura de la nostra ètnia i per netejar la mirada de prejudicis. El text votat finalment, ha inclòs una una esmena del PP per la qual es precisa que primer s’ha de dur a terme un estudi d’aquesta iniciativa, de manera que sigui el 8 abril 2018 quan ja es pugui fer ús d’aquesta simbologia, segons informa Europa Press.

Tot i el seu vot a favor, des d’ERC i Units Podem han criticat que aquest tema es tracti a la Comissió de Sanitat i Assumptes Socials quan, al seu parer, hauria d’arribar a la Comissió Constitucional. A més, han assenyalat que el text “es queda curt”. En aquest sentit, el PSOE ha defensat que han demanat aquest reconeixement de símbols com una reivindicació del Poble Gitano i que esperen tractar altres matèries en diferents propostes en el futur.

Al Parlament de Catalunya ja fa molts anys que s’hi celebra el 8 d’abril i enguany també serà així tot i caure en dissabte.