Avui es celebren, a diferents ciutats del nostre país, actes commemoratius del dia internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l’Holocaust. El poble gitano, com tantes altres ètnies minoritàries, va patir les conseqüències de l’Holocaust de l’Alemanya nazi de la mà de les dictadures feixistes.

L’1 de novembre del 2005, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la resolució 60/7 on condemnava, sense excepcions, qualsevol manifestació d’intolerància religiosa, incitació, assetjament o violència contra persones o comunitats basada en l’origen ètnic o les creences religioses, a qualsevol lloc del món.

En aquest sentit, es designava el dia 27 de gener, aniversari de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz (1945), com el dia Internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat i s’instava, de manera urgent, a tots els Estats membres a desenvolupar programes educatius en memòria de la tragèdia per a la prevenció d’actes de genocidi.

How can life go on?

Cada any, l’acte es dedica a un tema concret: els nens, els camins, els Justos entre les Nacions, No et quedis mirant, actua! … D’aquesta manera, es pot treballar des de moltes mirades diferents.

Des del Grup de treball Exili, Deportació i Holocaust, s’ha escollit el lema proposat per l’Holocaust Memorial Day Trust, una organització britànica que neix del Tractat d’Estocolm (gener, 2000) quan 46 governs es van citar en aquesta ciutat per tractar el tema de l’educació, la commemoració i la recerca entorn a l’Holocaust.

En aquest cas, el lema és How can life go on? / Com pot seguir la vida?

D’altra banda, enguany el lema escollit per l’ONU és el següent: L’Holocaust i la dignitat humana. El tema enllaça amb els principis fundadors de les Nacions Unides i incideix en la dignitat i els valors de cada persona, tal com destaca la Carta de les Nacions Unides. Es posa en valor el dret a viure lliure de discriminacions i la igualtat davant la llei (Declaració Universal dels Drets Humans). L’Holocaust ens permet recordar dolorosament el fracàs de la comunitat.