El dimecres 9 de novembre es va inaugurar a la biblioteca del Nord de Sabadell un fons documental dedicat al poble gitano. Aquest nou fons dins la biblioteca Nord es troba dins els passos que es duen a terme en la celebració dels 600 anys de l’arribada del poble gitano a Catalunya.

El fons, que és el primer en una biblioteca pública de Catalunya,  està format per més de 200 documents, entre llibres, revistes i material audiovisual. També hi ha en aquest una secció infantil, materials per a l’aprenentatge de la llengua romaní, literatura, cinema i música. La disposició del fons ha estat possible gràcies a les aportacions bibliogràfiques facilitades pel Programa del Poble Gitano i la Innovació Social de la Generalitat de Catalunya, les donacions de diferents entitats gitanes, així com documents ja existents al fons de la xarxa de Biblioteques Municipals de Sabadell.

presentacio-fons

Fotografia del museuvirtualgitano.cat

La creació d’aquest fons documental es va iniciar fa ja més de dos anys, amb l’aprovació de l’últim Pla Integral del Poble Gitano (2014-2016), on es va recollir la necessitat de crear un fons d’aquestes característiques. Durant aquest temps el grup de cultura del Pla Integral ha anat gestant la idea i han comptat amb la col·laboració del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat per donar-li forma i gestionar-lo.

 

L’emplaçament triat per acollir aquest fons ha estat la Biblioteca del Nord de Sabadell, situada al municipi català que compta amb una major població gitana. L’acte d’inauguració va ser presidit per Bernat Valls, director de general d’Acció Cívica i Comunitària, Ramon Vílchez, responsable del Programa del Poble Gitano i la Innovació Social, Montserrat Chacón, regidora de cultura de l’Ajuntament de Sabadell, i Carme Fenoll , responsable del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura. Bernat Valls, va explicar que “al llarg de la història el poble gitano ha d’haver sentit molta impotència al veure com es publicaven informacions i estudis sobre ells i elles sense complir absolutament amb cap criteri científic ni ètic, i els documents que estan en aquest fons compleixen amb uns criteris ètics i d’igualtat de tracte, allunyats absolutament dels estereotips que pesen sobre el poble gitano “.

A l’acte d’inauguració també es va presentar un còmic que narra de manera didàctica la història del poble gitano des de la seva arribada a la península l’any 1415. El còmic, es titula “Un poble dins de d’un país”, té com a objectiu apropar la història gitana als centres educatius i ha estat elaborat per l’Associació gitana de Sabadell amb la col·laboració del dibuixant Daniel Díaz Heredia i un grup estudiants gitanos de secundària de la ciutat de Sabadell.