Us compartim l’article del president d’Unión Romaní, Juan de Diós Ramírez Heredia, publicat dissabte a nuevatribuna.es

hillary

Per a nosaltres no hi ha cap dubte que Hillary Clinton, la qual va ser secretària d’Estat durant el primer mandat de Barack Obama, s’alçarà amb el triomf en les pròximes eleccions a la presidència dels Estats Units, gràcies al suport majoritari dels nord-americans als quals se sumarà el vot dels gitanos i gitanes que viuen en aquell país.

La població gitana dels Estats Units supera àmpliament el milió i mig de persones i totes tenen origen en onades d’emigració procedents d’Europa. De fet, moltes famílies gitanes van participar en la colonització de Virgínia i Louisiana. Després es van establir en estats clarament tipificats com més conservadors, com poden ser Ohio, Geòrgia, Carolina del Nord i Virgínia. És de coneixement general que la integració d’aquestes comunitats en aquests estats té un alt grau d’acceptació.

En realitat, jo penso que tots els gitanos del planeta, que som uns catorze milions d’éssers humans, votaríem sens cap mena de dubte a la senyora Clinton que sempre ha demostrat un interès especial per la nostra realitat social i cultural, alhora que un compromís personal en la defensa de la nostra comunitat allà on hi hagi pogut ser atacada.

Al febrer de 2012, per citar un dels molts moments en què Hillary Clinton s’ha trobat amb els gitanos europeus, en una reunió que va mantenir amb joves gitanos a l’ambaixada nord-americana a Bulgària, va criticar la discriminació que pateix la comunitat gitana a Europa, que va qualificar com un dels “assumptes pendents” del continent. Va ser allà on va anunciar que els Estats Units se sumava a la iniciativa de la Unió Europea anomenada “Dècada de la Integració Gitana”. La que llavors era cap de la diplomàcia nord-americana va declarar: “Durant massa temps, els gitanos han estat marginats i aïllats, se’ls ha impedit contribuir amb el seu talent i participar en les societats. Es tracta d’una qüestió crítica en matèria de drets humans i afecta milions d’homes, dones i nens a tot el continent “. I va afegir: “Qualsevol societat que no educa els seus menors està cometent un error, i en massa llocs els joves gitanos van a escoles mediocres en les que moltes vegades, a més, estan aïllats”, va dir Clinton. “Quin és el resultat? La comunitat gitana se sent separades, indiferent, i així continua un cicle que hem de trencar “.

En un altre moment, en una visita que va realitzar a Polònia, va dir que instaria al president Obama perquè el seu país contribuís amb quinze milions de dòlars per finançar les obres de conservació del camp de concentració i extermini d’Auschwitz-Birkenau on van ser vilment assassinats desenes de milers de gitanos i jueus.

Jo puc testificar, per converses que he mantingut a Varsòvia amb l’ambaixadora dels EUA a l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), que sota els governs del Partit Demòcrata la solidaritat amb els gitanos perseguits i maltractats en països centreeuropeus, sempre va ser clara i decisiva per part del govern nord-americà. Sense cap dubte ha estat la influència de Hillary Clinton la qual ha motivat al president Obama perquè l’any passat, amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, signés un comunicat oficial en què, entre altres coses, es deia: “Avui honorem al poble gitano i celebrem el seu ric patrimoni cultural, però també som conscients dels reptes als quals s’enfronten molts romanís en la seva vida quotidiana. Durant segles, els gitanos han patit a mans dels tirans de la història. i molts s’enfronten al flagell de la intolerància en aquest dia. “.

Des de la Unió Romaní espanyola, per acord de la seva Junta Directiva, demanem als nostres germans dels Estats Units que votin la candidatura de Hillary Clinton. Demanem que no es deixin enganyar pel candidat del Partit Republicà, Donald Trump, per a qui el Ku Klux Klan ha demanat amb entusiasme el seu vot. El president Obama s’ha dirigit al candidat republicà dient-li: “Si no respectes a les dones abans de ser elegit president, molt menys ho faràs quan estiguis en el càrrec. Si acceptes el suport de simpatitzants del Ku Klux Klan, i del mateix Klan, i dubtes quan se’t pregunta per aquest suport, llavors tolerarás aquest suport quan estiguis en el càrrec “.