El vot per abandonar la Unió Europea ha deixat als migrants gitanos en un estat de profunda inseguretat, segons revela un dels principals think tanks del Regne Unit.

Un informe de l’Institut d’Investigació de Polítiques Públiques (IPPR) sobre les implicacions del Brexit per a les comunitats gitanes ha revelat que s’enfronten “a una triple amenaça” després del referèndum de juny sobre la membresía d’Regne Unit a la Unió Europea.

brexit

Els dubtes sobre el dret de la comunitat a quedar-se a Regne Unit; el fet que històricament han estat víctimes de la discriminació i dels prejudicis a Europa; i les preocupacions que es talli una gran part del finançament de la Unió Europea destinada a donar-nos suport són algunes de les raons que se citen en l’informe com a factors que poden deixar als gitanos en una situació especialment vulnerable.
El nombre estimat de gitanos a Regne Unit oscil·la entre 80.000 i 300.000. Algunes zones -incloses Govanhill a Glasgow, Page Hall a Sheffield, Normanton en Derby i Loxford al districte londinenc de Redbridge- han vist un influx d’immigrants gitanos des de l’ampliació de la Unió Europea el 2004 i 2007.

“Les comunitats gitanes al Regne Unit del centre i de l’est d’Europa s’enfronten a una profunda inseguretat després del resultat de la votació del Brexit”, assenyala Marley Morris, investigador associat de IPPR i autor de l’informe.

“Molts estan en una situació laboral precària, sense ocupació reglamentari en agències de treball, pateixen pobresa sostinguda i viuen en allotjaments de baixa qualitat. És més probable, per tant, que estiguin en una situació particularment vulnerable respecte a futurs canvis en les seves actuals drets de residència “.

L’organització calcula que un total de 1.230 milions d’euros en fons europeus estructurals estan disponibles per a promoure la integració de la comunitat gitana durant el període 2014-2020 i demana al govern compensar qualsevol dèficit que passi després del Brexit.

“Una gran quantitat del suport específic a les comunitats gitanes depèn del finançament de la Unió Europea. Sense aquest suport, les comunitats gitanes trobaran majors barreres en l’accés a l’ocupació, educació i sanitat i els serveis locals estaran sota una major pressió “, indica Morris.

“Però fins ara hi ha hagut molt poca discussió pública sobre com el Brexit afectarà les comunitats gitanes, tot i les estimacions que suggereixen que hi ha desenes de milers, possiblement centenars de milers, d’immigrants gitanos vivint al Regne Unit”, afegeix.

“El govern necessita dur a terme accions ara: aclarir els futurs drets dels immigrants gitanos a Regne Unit i explicar com es substituirà adequadament el finançament de la Unió Europea per donar suport a aquest grup”, explica.

Una de les recomanacions clau de l’informe és que les autoritats locals amb grans comunitats gitanes prenguin mesures per mitigar qualsevol efecte negatiu del Brexit. El think tank recomana que es reuneixin per portar l’assumpte al govern nacional i obtenir finançament en suport de les comunitats gitanes, a més de recollir millor informació sobre els romanís vivint en les seves àrees.

“Prendre accions només en el moment de la crisi -per exemple, en el moment de la indigència o quan les tensions arriben al seu punt més alt- pressiona innecessàriament als serveis públics i s’ha demostrat més car a llarg termini que invertir en intervencions en una etapa primerenca”, assenyala l’informe.