Text: Aaron Sentís / 
Fotografia: Sansa

Ser geganter no és una cosa de professió, ser geganter és anar a passar-s’ho bé per tot arreu, veure món, conèixer la cultura en festes i tradicions, conèixer el món geganter i com no, estar units i plegats, família i amics, tots a una a gaudir.

Jo: Aaron Sentís, jove gitano de 17 anys de Tarragona, des que vaig néixer formo part del món geganter. El meu pare, Ramon Sentís, fa quasi 30 anys que porta els gegants de Tarragona. A casa meva s’ha viscut molt la cultura gegantera, bé per dos motius: d’una banda, per no trencar les cadenes i seguir així la tradició, i de l’altra, per afició. Jo també formo part de la tasca de geganter amb els gegants de la ciutat. Nosaltres, els gitanos de Tarragona, fa més de 130 anys que tenim una responsabilitat dins les festes majors de la ciutat, ser geganters. Des de fa tants anys, els gitanos som els que fem ballar els gegants moros i negritos de Tarragona. En aquesta feina sempre s’ha seguit i ha quedat tot en família, sempre s’ha passat de pares a fills, i dels fills als seus fills.

Quan em poso sota les faldilles dels gegants penso que ho he de fer el millor possible, com si els gegants caminessin sols o fossin persones de veritat. El gegant sempre s’ha de portar amb molta seguretat i sempre amb serietat, ja que aquesta és la millor manera de veure un gegant amb classe i elegància. També col·laboro amb altres colles i iniciatives geganteres de la ciutat. Això és bo, perquè sempre ens hem d’ajudar els uns als altres i més en l’àmbit cultural.

aaron

Quan tenia 5 o 6 anys ja feia gegants, però hi va haver una edat en què m’ho vaig voler prendre més seriosament. No va ser fins als 10 anys, vora el 2009, que li vaig proposar al meu pare de fer un gegant gran. Es va realitzar, i durant les festes de Sant Roc de Tarragona el vam presentar. A partir d’allí, amb 10 anys vaig decidir crear una colla gegantera particular, i ja està creada. Som la Colla Gegantera del Passeig Torroja de Tarragona. És una colla particular d’una casa anomenada Villa Sant Magí del Passeig Torroja, fundada l’any 2009 per una família gitana de la ciutat, portants dels gegants de la ciutat de Tarragona i també amb diversos amics gitanos i no gitanos i familiars. És per això que els nostres gegants porten els anells de la bandera gitana, ja que volem representar el nostre poble. El primer any vam començar amb un sol gegant, en Magí, després, l’any 2010 vam decidir fer la parella, la Tecla. També vam decidir fer un gegantó per animar als infants, i l’any 2014 vam presentar el capgròs tocinet. Actualment la nostra colla la formen entre 10 i 15 membres. També estem en construcció d’uns nous gegants de més de 4 metres d’alçada que la temporada vinent s’estrenaran.

El pròxim 13 d’agost organitzem, conjuntament amb el Club Maginet, la 3a Trobada de Gegants i Nans de Sant Magí, on hi haurà més de 20 colles geganteres d’arreu de Catalunya que ballaran pels carrers de la Part Alta de Tarragona. És per això que us convidem a apropar-vos per a gaudir d’una concentració de gegants a Tarragona, on petits i grans podran gaudir d’una gran i bonica cercavila gegantera. Us hi esperem!