Salvador Carrasco Calvo

El 22 de juny del 2016 moria Antonio Gómez Alfaro, en Benaldámena (Còrdova) . Era periodista i doctor en Dret. Ha estat el gran historiador dels gitanos espanyols.

Va dedicar la seva tesis doctoral a l’Expedient general de gitanos, a la Universitat Complutense de Madrid, l’any 1992, de la qual l’editorial Presència Gitana publicaria una síntesi amb el títol La Gran Redada de Gitanos. España: la prisión general de gitanos de 1749.  La Junta d’Andalusia publicà, el 2009, un altre llibre seu:

Legislación històrica española dedicada a los gitanos. I, l’any següent, l’Asociación Enseñantes con Gitanos, amb motiu del seu 30 aniversari, publicava un ampli i excel.lent recull d’escrits seus amb el títol Escritos sobre gitanos.

antonio-gomez-alfaro

Ell mateix deia que havia mantingut en la investigació històrica “una postura honesta i professional”, tot i que el coneixement de les històries superades pels gitanos “havien acabat per engendrar un invitable acostament emocional sempre enfrontat als requeriments d’una escriptura objectiva”. La història dels gitanos que Gómez Alfaro ens ha anat oferint és, com a ell li agradava dir, citant a Cervantes, “testimoni del passat, exemple i avís pel present, advertència pel que ha de venir”.

L’Antonio fou un relator fidel de la indefensió dels gitanos en la història moderna i contemporània. Va ser una persona propera, sabia, independent i senzilla. El seu treball mereix el just reconeixement i un record amical i sincer.

Lacho Drom! Bon Viatge!