Coneguda com ‘La Terremoto’ va saltar a la fama amb la cançó Achilipú

 

L’artista gitana Dolores Castellón Vargas ha mort als 80 anys d’edat a causa d’una malaltia, aquest diumenge a València. Nascuda a Barcelona l’any 1936, la cantant, coneguda com La Terremoto, va arribar a la seva màxima popularitat l’estiu de 1971 amb la cançó ‘Achilipú, composta per ella mateixa, juntament amb el seu marit, el productor i compositor José Castellón.

2

Pionera de l’anomenat ‘flamenc pop’ i amb una intensitat difícil d’oblidar a l’hora de moure’s damunt de l’escenari, Vargas també va ser popular per cançons com ‘La moto’, ‘Porom Pompero’ o ‘La piragua’. Filla de gitanos catalans dedicats a la venda ambulant de catifes, Vargas va debutar a la capital catalana amb el seu germà El Principe Gitano. A ella estaven dedicats els primers versos de la coneguda cançó ‘Porom Pompero: «’El trigo entre todas las flores / ha elegido a la amapola / y yo elijo a mi Dolores / Dolores, Lolita, Lola’».

Versionada per artistes de renom com Rocío Jurado o Las Grecas, la trajectòria de Dolores Castellón Vargas es remunta als anys 50, sent l’any 1963 el més productiu, en què Vargas arriba a presentar dos espectacles: El tío, tío y Caracoles Twist.

Tot i ser considerada com una artista versàtil que no va tenir por en practicar diverses sonoritats ni tampoc en acostar-se a la rumba catalana, Dolores Vargas serà recordada per tots nosaltres com una artista que va ser capaç de desenvolupar un estil propi i trencador, del qual en destacaven el seu cant visceral i els seus balls estrambòtics.