“Molts aspirem a col·laborar en el canvi i la millora de les condicions de vida dels gitanos des d’ells mateixos, des de la seva cultura, des de la seva forma d’entendre la vida i des de l’opció de futur que cada un decideixi i no només des dels despatxos i oficines de les Administracions que preparen plans i programes per a ells”.

Amb aquesta cita de la mateixa Carme Garriga s’obre el monogràfic “Treball Social amb Gitanos”, un homenatge a la desapareguda professional del treball social que s’ha presentat aquest dimecres, en un acte organitzat pel Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya. El llibre és un recull emotiu i esclaridor, realitzat pel company de vida de la Carme, en Salvador Carrasco, i un homenatge a la seva dedicaicó, com a treballadora social, que va aprofundir en el seu treball amb la comunitat gitana. 

La presentació, conduida per la degana del Col·legi, Núria Carrera, ha estat un continu d’elogis i records cap a la Carme de la mà d’amics i companys de professió d’aquesta, els quals també han volgut reivindicar la cultura gitana. El director general de la Fundación Instituto Cultura Gitana del Ministerio de Cultura, Diego Luis Fernández, ha defensat que ”l’Estat no s’entendria sense els gitanos” i ha reivindicat que la cultura gitana, de la qual “n’hem d’estar orgullosos”, ha estat objecte d’interès de pintors com Picasso, Velázquez o Murillo. Fernández ha aprofitat l’acte per a reclamar “una resposta política a la qüestió gitana” que assegura, no s’ha produït.

Diego Luis Fernández i Núria Carrera

Un dels moments més emotius de la presentació ha estat el parlament d’en Salvador Carrasco, company de vida de Carme Garriga i encarregat de compilar i presentar cadascun dels documents que es troben en el llibre. Carrasco ha explicat que a través de la Carme Garriga va aprendre “a respectar i estimar la cultura gitana”. Durant la seva intervenció Salvador Carrasco ha recordat els inicis de la Carme com a assistent social al barri Somosrrostro de Barcelona, una experiència que “la va marcar per a tota la vida i la va unir als gitanos”. Carrasco ha remarcat l’empatia de la Carme cap a la comunitat gitana i la seva intuïció per millorar les condicions de vida de la població amb la qual treballava, respectant sempre la seva cultura i formes de vida.

Salvador Carrasco, Núria Carrera i Simon Montero

La presidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social, Teresa Crespo, ha definit a Carme Garriga com una treballadora social coherent amb la seva feina, “que trepitjava el carrer” i que “reconeixia el dret i dignitat de tota persona i, per tant, també dels gitanos”. Crespo també ha recordat que una de les grans preocupacions de Garriga era “la manca d’entesa entre paios i gitanos i la profunda separació i incomprensió que hi havia”, així com defensar el dret del poble gitano a ser diferent i al mateix temps divers en si mateix.

Salvador Carrasco, Núria Carrera i Teresa Crespo

Per la seva banda, el president de l’Associació de Federacions Gitanes de Catalunya, Simon Montero, ha enaltit la tasca de Carme Garriga amb el poble gitano i l’ha definit com “una gitana més”. L’acte s’ha tancat amb l’audició del Gelem-Gelem, l’himne internacional gitano.

Audició de l’himne internacional gitano Gelem-Gelem