Flamenco on Fire

El festival de flamenc de Pamplona Flamenco on Fire, que es va celebrar entre el 22 i 30 d’agost, va tancar la seva segona edició amb més d’11.000 assistents. Remedios Amaya, Farruquito, Estrella Morente o Iván Vargas; són alguns dels artistes que van actuar enguany al Flamenco on Fire. 9 dies de programació i 3.000 assistents més que en l’edició anterior són xifres que empenyen als d’Irun a pensar ja en l’edició del 2016.

600 anys de l’arribada del Poble Gitano a terres catalanes

El 26 de novembre s’han complert 600 anys de l’arribada del poble gitano a terres catalanes, i el Govern de Catalunya i representants del poble gitano hem decidit celebrar-ho organitzant tot un seguit d’accions sota el lema “600 anys del Poble Gitano a Catalunya. Un poble dins d’un país”.
El primer document que testimonia l’arribada dels gitanos a territori català data del 26 de novembre de 1415. Alfons V, qui en aquest moment era Duc de Girona i que més tard va ser rei d’Aragó, va signar a Perpinyà una carta de recomanació en català a Tomàs de Saba, fill d’Anthony de Saba “de l’Índia”. Cal recordar que en aquell moment Perpinyà pertanyia a la corona catalanoaragonesa.
En l’actualitat es posseeix molt poca informació sobre la figura de Tomàs de Saba, i el guiatge signat per Alfons V representa una de les primeres proves documentals de la presència dels gitanos a l’Europa occidental.

Diverses dècades abans, a finals del segle XIV, els principals grups romanís s’havien assentat en el Peloponès grec, concretament a Modon, (l’actual Methoni). Existeix encara molta controvèrsia sobre què va portar a aquests grups a desplaçar-se cap a l’oest, però sembla probable que l’aproximació dels otomans a Grècia va ocasionar aquesta partida cap a Europa central i occidental, i que diversos gitanos, de manera individual, van ser els encarregats d’analitzar aquests nous territoris per poder informar als seus companys. Així trobem la figura d’un “pagà romaní” en 1414 a Basilea i Tomàs de Saba a Perpinyà en 1415. Pocs anys després diferents “companyies romanís”, comandades per Comtes i Ducs d’Egipte Menor (tal com es coneixia a la regió del Peloponès on es trobaven assentats), arriben a les ciutats de Constanza a 1417, Nuremberg en 1418, Avignon en 1419, Anvers en 1420, Roma en 1422, Saragossa en 1424, Orleans i París en 1427. I a la segona meitat del segle ja trobem el poble gitano a les principals ciutats europees.
Per commemorar els 600 anys de l’arribada del primer gitano a terres catalanes, el govern de Catalunya i els representants del poble gitano hem decidit organitzar un conjunt d’accions sota el lema “600 anys del Poble Gitano a Catalunya. Un poble dins d’un país”. Durant tot un any es celebraran diferents activitats per promoure la cultura i els valors del poble gitano com a part íntegra de la cultura catalana; i serà el grup de cultura del Pla Integral del Poble Gitano l’encarregat de liderar totes aquestes activitats de sensibilització i promoció del diàleg intercultural.

Sons gitanos al festival Django L’Hospitalet

Aquest mes de novembre va tenir lloc el festival Django a L’Hospitalet de Llobregat, l’únic en el món dedicat al jazz ‘manouche’ o ‘gipsy jazz’. Hi van actuar grans figures internacionals del panorama actual com Angelo Debarre amb el seu projecte Gipsy Unity o el llegendari guitarrista ‘manouche’ Robin Nolan. Diferents espais de l’Hospitalet i Barcelona van acollir el festival. La ‘jam session’ de cloenda es va realitzar al Pipa Club de Barcelona, al barri de Gràcia, i hi va sonar ‘gipsy jazz’ d’arrels internacionals.

El festival Django va néixer el 2010 en commemoració del centenari del naixement de Django Reinhardt. El va iniciar Alberto Bello, un dels professors de l’Escola de Música de l’Hospitalet. Tenia l’objectiu de donar a conèixer i ensenyar aquest particular estil musical, que va néixer al segle XX als campaments de gitanos dels afores de París, es va convertir en un gènere europeu i va acabar revolucionant el jazz americà.

Samudaripen. El Holocausto Gitano.

El 2014, més de mil noies i nois gitanos d’arreu del món van trobar-se a Polònia amb motiu de la commemoració de l’holocaust gitano. Gitanos i gitanes de tot Europa van conviure durant una setmana per commemorar el 70 aniversari de l’aniquilació del campament familiar gitano d’Auschwitz la nit del 2 d’agost, símbol del Samudaripen (l’holocaust gitano). El grup català Veus Gitanes van tornar d’aquell viatge amb la voluntat de compartir, sobretot amb els i les més joves, aquella experiència, i recuperar la seva memòria històrica.

L’associació Veus Gitanes va posar en marxa una campanya de crowdfunding per realitzar un documental que recuperava la memòria històrica del poble gitano i reflexiona sobre el seu futur. “Samudaripen. El Holocausto Gitano” pretén sensibilitzar sobre la persecució del poble gitano al llarg de la història; lluitar contra el creixent antigitanisme actual a Europa; mostrar la diversitat de la cultura gitana i el seu poble; i sobretot, apoderar els i les més joves.

Ara el documental ha estat premiat amb el guardó “Hecho por gitanos” dins el festival Tikinó que organitza la junta d’Andalusia.

Neix a Reus el primer Consell d’Ancians

El prop passat 7 de desembre es va presentar a Reus el Consell d’Ancians Gitanos. En la nostra cultura sempre hem derivat decisions de certa importància als ancians de les nostres comunitats, ja que tenim la convicció que els membres més grans gaudeixen de la saviesa que han adquirit al llarg de la seva vida i per tant estan més qualificats per governar, donar consells o gestionar altres formes de lideratge. Ara, oficialment, s’ha constituït a Reus un Consell que va ser presentat a l’espai municipal de La Palma. El Consell el formen 8 gitanos; dos de Cambrils, dos de Reus, dos de Tarragona i dos de Constantí.

Gitanos.cat t’ajuda a accedir a la universitat

Des de Gitanos.cat creiem en la formació de les persones com a eina essencial per a l’evolució. Què millor que donar suport als nous formadors per a fer-ho possible! És per això que tirem endavant dues beques per a estudiar Educació Infantil o Primària a la Universitat Rovira i Virgili el curs 16-17. Ets gitana o gitano i t’agradaria ser professor/a? Posa’t en contacte amb nosaltres a info@gitanos.cat. No t’ho pensis més!